Една от мерките за справяне с дефицита в бюджета на

...
Една от мерките за справяне с дефицита в бюджета на
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК: Когато има избор трябва да се избира най-евтиният

Една от ограниченията за справяне с недостига в бюджета на здравната каса ще бъде смяна в регламента за изписване на скъпоструващите лекарства с протоколи, сподели шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев по време на полемика на тематика " Прозрачност в опазването на здравето ".

Според доктор Дечев фармаиндустрията постанова на лекаря да изписва най-скъпото лекарство, поради бизнес интереса си:

„ Там ще има, изрично, смяна на метода, по който се изписва, което ще докара до по-кратък път на пациента до тези медикаменти. Когато има избор сред няколко разновидността, които са еднообразно ефикасни, ще би трябвало да се избира най-евтиният метод на лекуване. Това ще разреши на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си на въздействие върху това да бъдат от най-атрактивна цена, а не в други дености “.

Заместник-здравният министър Бойко Пенков разяснява, че има индивидуален миг в изписването на медикаменти, само че то по-скоро е поради по-доборото лечениена пациентите. На въпрос на Хоризонт Пенков беше безапелационен,че ще поддържа шефът на касата в ограниченията за по-ефикасно изписване на медикамените при скъпите терипии:

„ Прекрасно, ще го поддържа. Моите опити, несполучливи, за осъществяване по-генерична политика и генерично заменяне или генерично изписване на медикаменти, в случай че съидейник в лицето на на лекар Дечев, ще бъде прелестно “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР