Една от личностите с огромен принос за развитието на българския

...
Една от личностите с огромен принос за развитието на българския
Коментари Харесай

Легенди на българския баскетбол празнуват юбилеи

Една от личностите с голям принос за развиването на българския баскетбол през годините - Людмил Нейков, навършва през днешния ден 90 години.

Той е роден на 16 юли, 1933 година Започва да тренира още в гимназията. Играе за юношите на Червено знаме, а по-късно и за състава на Софийския университет в А група. След ранен завършек на спортната си кариера остава в баскетбола като арбитър.

На интернационално равнище свири мачове и на европейски шампионати, а след навършване на 50 година става и интернационален комисар.

В продължение на 20 години е ръководител на Дисциплинарната комисия към Българската федерация по баскетбол, а е бил и ръководител на Арбитражната комисия към баскетболната централа. През 2017 година получи най-високата премия, връчвана от федерацията - приз за изключителни заслуги към българския баскетбол.

Едно от огромните имена на българското баскетболно треньорство и персона със статут на легенда за пернишкия баскетбол – Любен Борисов, навършва през днешния ден 80 години.

Роден на 16 юли 1943 година в Перник, той е гард на тимовете на Миньор, Армеец и Септември.

През 1973 година стартира треньорската си кариера в мъжкия Металург в родния си град. След това наследява Георги Чомаков в женския Миньор Перник. Бил е треньор и на ЦСКА, Славия, Септември, Локомотив, Левски Тотел, дискови запаметяващи устройства Стара Загора, Видин. Бил е отпред на женския народен тим, юношеския народен тим, представителните тимове на България за девойки и кадетки.

Шампион на България е за дами през 1981; за юноши - през 1987; бронзов медалист при мъжете през 1980 и при дамите през 1982, 1984, 1986. Носител е на Купата на България за дами през 1981 година Финалист е в шампионата за Купата на европейските шампионки с Миньор Перник през 1982 година

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР