Една от легендите на Берое - Ивко Ганчев отговори на

...
Една от легендите на Берое - Ивко Ганчев отговори на
Коментари Харесай

Ивко Ганчев: С правилен подход и много работа - всичко е възможно


Една от легендите на Берое - Ивко Ганчев отговори на въпросите на beroe.bg за представянето през есенния полусезон, идната подготовка на юношеските обединения и упованията за пролетния полусезон.

Г-н Ганчев, с какви настроения изпратихте 2017-а и посрещнахте 2018-а в Академията на Берое?

- След довеждане докрай на всички срещи на тимовете от школата направихме разбор и несъмнено мога да кажа, че изпратихме един добър полусезон и добра година като цяло. Имаме два тима, които се класираха на полуфиналите в шампионата за Купата на България. Юношите старша възраст на отбора са на едно положително място в класирането на Елитната група и както сподели треньорът им Иван Гаджев това е едно от най-хубавите им класирания след есенен полусезон. Юношите до 17 години имаха една тежка серия на възходи и на падения, само че в последна сметка са в средата на класирането и мисля, че имат късмет да се придвижат по-напред. Най-малките ни представители в Елитните групи - до 15 години също се показаха добре, като се изключи последния им мач. Но би трябвало да отчетем, че при тях беше направена сериозна селекция през лятото и пристигнаха 7-8 нови момчета. В останалите възрасти тимовете ни са в челото на класирането, макар че някои от тях играят с по-големи противници.

Кога в действителност стартират подготовка тимовете от Академията?

- Първите две възрасти стартират подготовка още тези дни. Берое 2004 се събират още в събота на 6.01, Берое U17 стартират в понеделник. Следващата седмица ще се съберат още една-две гарнитури, множеството ще започват на 22.01. Изключение ще бъде направено за най-малките, които ще се съберат през февруари.

Има ли към този момент изясненост какъв брой и какви контролни срещи ще играят тимовете?

- Да. Всеки един от треньорите си дефинира броя им съгласно метода на подготовка, който ще води. Те са тези, които си дефинират и съперниците, тъй като са наясно кои тимове могат и кои не могат да пътуват. Що се отнася до шампионатите първите, които сме планували като присъединяване са за набор 2003 и набор 2002 в Алания, Турция. Става дума за интернационален шампионат, в които да се включат тимовете, водени от Сидер Димитров и Атанас Рибарски. В края на февруари е шампионата " София Къп ", в който " Берое " ще се включи с пет тима. Има очакван шампионат в Германия за родените през 2007, шампионат в Белгия за родените през 2008, шампионат в Турция за родените през 2006 година

 Берое се раздели с Пламен Тенев
Берое се раздели със бранител, прати вратар чартърен

Михаил Михайлов ще довърши сезона в Ботев (Гълъбово)

През тази 2018 година, най-малко в първата й част, двата полуфинала в шампионата за Купата на България ли ще бъдат най-сериозното предизвикателство за школата?

- Определено да. Да се надяваме, че и двата отбора ще стигнат до край. Но даже и това да не се случи, нашата концепция е друга. И ще се опитаме това от тук нататък да е водещо за школата - да създадем колкото може повече футболисти. По време на паузата бях на посещаване в академията на турския Фк " Алтънорду " от Измир. Там съвсем на всички места по стените, а и в рекламните материали, които са създали за представянето си, написа " Добър човек, добър жител, добър футболист ". И това са трите съществени неща, които се желаят от постъпващите в тази Академия. Смятам, че това може да бъде водещ принцип и при нас. Ние имаме 250 деца в случай че от тях 10 или 20 съумеят да заиграят с времето в първия тим, ще е супер. Но даже тези, които не станат футболисти, в случай че успеем да ги превърнем в положителни хора и положителни жители на България, ще е доста добре.

Подобна теза изрече и наставника на първия тим Александър Томаш в изявлението си пред beroe.bg преди празниците. И като споменахме първия тим ще има ли юноши, които в понеделник ще стартират подготовка там?

- От извършените диалози с треньора Александър Томаш знам, че петима играчи от Берое U19 ще се причислят към представителния тим, ще упражняват и тук, и на лагера в Анталия. Надяваме се в контролните срещи те да вземат по-сериозно присъединяване. През есента с представянето си Никола Гавов даде много сериозна поръчка за наличие в първия тим - с играта, която сподели и със самочувствието си. Да се надяваме, че и останалите момчета ще съумеят да се показват на равнище и през сезона тази численост играчи ще се усилва.

Това ли е пътят за по-лесното налагане на гениите в мъжкия футбол?

- За мен да. Само по-този метод бариерата може да бъде преодоляна. Едно е да тренираш и да играеш при юношите, без значение дали го правиш в своята възраст или при по-големите, друго е да участваш при " батковците ". Там чувството и атмосферата са радикално разнообразни. И това е верния път, с цел да успеем да вкараме юноши от Академията на Берое в първия тим.

 Селекцията в Берое продължава
Дани Кики не желае да кара експериментален интервал в Берое

Под Аязмото чакат и ляв халф от Португалия

Но тук някои от почитателите незабавно ще припомнят за последните две вести от клуба, които гласят, че Берое преотстъпва един собствен младеж и се разделя дефинитивно с различен. Става дума за вратаря Михаил Михайлов и бранителя Пламен Тенев...

- Видях се с Пламен. И това, което си говорихме с него беше, че няма потребност да бъде афектиран, няма потребност да бъде ядосан на безусловно никого, тъй като има идеалния образец пред себе си в лицето на Мартин Райнов. Настоящият капитан на " Берое " преди време не получи нужния късмет, първо беше пратен чартърен, по-късно беше освободен, обиколи няколко тима преди още веднъж да се върне в " Берое " и да стигне даже до националния тим, трансформирайки се в извънредно значим състезател. Що се отнася до Мишо той изкара няколко години в първия състав, минаха много треньори на вратарите, той не можа да получи нужната опция да играе, не му се гласоподава нужното доверие. Сега пред него се отваря опцията да заиграе в " Б " група, да натрупа опит и още веднъж да покаже, че има място в " Берое ".

Като стана дума за петимата, които ще стартират тренировки с първия тим мислили ли сте към този момент по какъв начин в състава на Берое U 19 ще компенсират тяхното неявяване?

- Тук се получава една любопитна обстановка, тъй като измежду тези петимата е и вратарят на отбора до 19 година Иван Гошев. Затова, с цел да не стартират юношите старша възраст подготовката си без вратар, към тях ще се причисли един от вратарите на отбора до 17 година Така от всяка една по-долна възраст ще има качени играчи в по-горната. Най-добре представилите се играчи от съответната по-малка възраст - двама или трима още веднъж ще бъдат пратени да се готвят с по-големите.

 Вижте всички противници на Берое в контролите
Вижте всички противници на Берое в контролите

Ясна е програмата за подготовка

През есента Академията на Берое имаше своите представители в националните тимове - Надим Ангелов получи повиквателна за този до 19 година, Стоян Вергиев бе част от 17 година, Никола Маринов пък се включи във всеки лагер на тима до 16 година Надявате ли се през тази година, когато има серия от значими квалификации да има още извикани играчи на " зелено-белите " в националните тимове?

- Да, в действителност в националните тимове от време на време се викат футболисти, които не играят чак толкоз доста в своите тимове. Или даже да го вършат не демонстрират нужното равнище, само че все пак получават повиквателни. А ние примерно имаме един Никола Гавов, които е същински експерт, мисли единствено за футбол и демонстрира, с представянето си на терена, че има място в една от тези младежки гарнитури, а за какво не и в младежкия народен тим. Той има нужните качества. Да се надяваме, че през тази година националните селекционери ще извърнат повече внимание на Берое.

- В края на предходната година отговорникът за направление " детско-юношески футбол " в Българския футболен съюз Павел Панов разгласи в изявление, че се приготвя единна методика за развиване и ще се беседва с управленията на школите в тази посока. С Вас към този момент водени ли са такива диалози?

- На този стадий - не. Но при последното освежаване на лицензите, на което се явяваха треньорите на юношите до 19 година и до 17 година Иван Гаджев и Тодор Станев е било упоменато за тази единна методика. Отделно е станало дума за стратегия, която да бъде раздадена на клубовете и на треньорите. Тя ще разрешава обмисляне на тренировките и ще им предлага и богат избор от извършения, които да им оказват помощ в подготвителния развой. Очакваме това да се случи, несъмнено ще бъде забавно. Но не е въпросът единствено да се предложи нещо или да изкопираме дадена методика. Трябва да има надзор по какъв начин и дали се извършва и да бъде съобразено със съответната възраст и с метода на работа.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР