Една от легендарните фигури в историята на Формула 1 Ники

...
Една от легендарните фигури в историята на Формула 1 Ники
Коментари Харесай

Почина легендата на Формула 1 Ники Лауда

Една от именитите фигури в историята на Формула 1 Ники Лауда умря късно вечерта в понеделник. Австриецът си отиде от този свят на 70-годишна възраст, като фамилията му разкри, че си е отишъл безшумно в съня си.

Бившият водач на Ферари дълго време се бори с тежки здравословни проблеми, а през лятото на предходната година претърпя и трансплантация на бял дроб. За последно той беше приет в болница през януари тази година поради грипна зараза.

Той един път пребори гибелта преди съвсем 43 години. Тогава по време на надпреварата за Голямата премия на Германия неговият болид се забива с над 200 км/ч в оградата на пистата "Нюрбургринг " и избухва в пламъци. Лауда е изваден съвсем минута по-късно.

Каската му е разцепена, провалите са големи, а изгарянията са извънредно тежки. Пилотът е настанен в болница, където духовник му взима последно причестяване, защото лекарите не дават огромни шансове за оцеляването му. Но Лауда надлъгва гибелта на 1 август 1976 година

И освен това, само че даже се връща като водач на пистата и печели куп надпревари. Той има една купа преди злокобната злополука, а след нея става още два пъти международен първенец - през 1977 и 1984 година Винаги по-късно австриецът носи алена шапка с обяснението, че желае, когато хората си приказват с него, да го гледат в очите, а не в обгорелия му скалп и белезите по главата.

В последните години проблемите със здравето му зачестиха, а голяма роля за това има точно тази ужасяваща злополука. Той претърпя две бъбречни трансплантации, както и въпросната белододробна такава. Той имаше и нискобюджетна самолетна компания, която обаче бързо продаде, откакто се стигна до злополука с 223-има починали.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР