Една от ключовите фигури на новата Студена война Урсула фон

...
Една от ключовите фигури на новата Студена война Урсула фон
Коментари Харесай

В Русия опасно подценяват Урсула фон дер Лайен

Една от основните фигури на новата Студена война Урсула фон дер Лайен би трябвало да остане такава и след оставката си от поста ръководител на Европейската комисия. Сега я спрягат за общоприет секретар на НАТО, най-малко това биха желали Съединени американски щати. Каква е вероятността тя да направи с НАТО това, което направи с Бундесвера по-рано - да го лиши от отбранителната му дарба?

През миналата година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се възприема в Русия като категоричен зложелател или най-малко като знак на антируската политика, която Брюксел организира в интерес на Съединени американски щати и в ущърб на страните от Европейски Съюз.

Като такава тя е високо ценена от американците. В Руската федерация господства пренебрежителното отношение. Неспециалистът помни единствено три неща за фрау - тя оказва помощ за въоръжаването на ВСУ, управлява антируските наказания и също така е гинеколог. Последното, по този начин да се каже, илюстрира концепцията тук, че дилетанти са довели до невъзможност външната политика на Европа.

За страдание, гинекологията и медицинските регалии при Урсула към този момент са в далечното минало. Тя е корав и техничен топ управител. От позиция на клиента (тоест Вашингтон) изключително ефикасен.

Нейното здравно обучение не е единственото. Лайен също е учила стопанска система и политология - можела си го е разрешила, тъй като е родена със златна лъжица в устата и е плътта от плътта на европейския хайлайф. Нейните предшественици с фамилно име Албрехт са се " записали " в този хайлайф от XVII век, татко ѝ е бил изтъкнат политик, брачният партньор ѝ също е доктор и също от древен жанр със " остарели пари " (видно от аристократичните префикс). Семейства като това на фрау са оформяли ориста на континента от епохи.

Но Урсула също не е " момичето на баща ". Тя към този момент гради кариера в политиката и партия ХДС, когато татко ѝ, някогашен министър-председател на Долна Саксония и ръководител на Бундесрата (Сената), освен се пенсионира, само че и се разболява от заболяването на Алцхаймер. Ангела Меркел е тази, на която Урсула в действителност дължи възхода си. През съвсем целия интервал на канцлерството си Лайен е един от заместниците на Меркел в партията и министър във всичките ѝ държавни управления. Започвайки като че ли с профилно министерство (за дамите и семействата), осем години по-късно тя оглавява Бундесвера (първата жена на този пост) и оттова се реалокира на поста началник на общоевропейското държавно управление – излиза наяве под чие застъпничество.

Първоначално изборът в интерес на Урсула се смяташе в Европейски Съюз за огромен триумф и съвсем божество: никой не анулира здравното обучение и практиката на новия ръководител, а пандемията стартира единствено два месеца след издигането ѝ. Но в последна сметка нейният „ най-хубав час “ беше борбата не с ковид, а с Русия. Европейският съюз поредно постанова наказания, тласкайки своята промишленост да се реалокира в Съединени американски щати, и доставя оръжия на ВСУ, унищожавайки личните си въоръжени сили.

В родината на Урсула тези сили, като самодостатъчна войска, към този момент са изцяло унищожени, Бундесверът към този момент не е боеспособен. Това не е клевета, а публична позиция на немското министерство на защитата. Ролята на Урсула, която оглавяваше отдела пет години и половина, е решаваща - въоръжените сили бяха унищожени от хронична липса на финансиране.

Уж това е същинското удостоверение на мениджърските гении на Фон Дер Лайен. Но има един колорит: Бундесверът не е кадърен да се бие независимо - без Съединени американски щати и инфраструктурата на НАТО. Кой сподели, че увеличението на зависимостта от Вашингтон не е нейната съществена задача в намерено проамериканското държавно управление на Меркел? Ако всичко беше тъкмо по този начин, фрау се оправи със задачата си, както и със задачата да подреди европейските държавни управления в един ред, с цел да „ противодействат на Русия “.

Сега счита да оглави секретариата на НАТО и да продължи в същия дух. Италианският вестник „ Република “ счита възможностите на Лайен за предпочитани и назовава ръководителя на Европейски Съюз главния любимец на Съединени американски щати в битката за поста общоприет секретар, а затова и любимец по принцип. Пътуването на Урсула до Америка тази седмица се популяризира като приемане на „ мандат за царуване “.

Вероятно и тя, и Вашингтон ще бъдат повече от удовлетворени от втория мандат на Урсула отпред на Европейска комисия, само че това може да сътвори компликации. Ако фрау ръководител направи толкоз доста за Европа, колкото прави за Америка, нямаше да има спънки. Но измежду членовете на Европейски Съюз (а всяка страна може да наложи вето) има недоволни, което е по-важното – основателно недоволни, а до края на 2024 година, когато изтича първият мандат, има риск резултатите от разрушителната ѝ за Европа активност да станат още по-видими.

Следователно има огромен риск някоя от европейските столици (например Будапеща) да каже своето „ не “. Казват, че третият ръководител на Европейска комисия, който съумя да бъде определен за два мандата (а те са общо 13, считано от 1958 г.), не би трябвало да бъде Лайен - тя към този момент е направила доста неща.

В доминирания от Съединени американски щати Северноатлантически Алианс сходни вероятности са малко евентуални. Следователно Урсула няма действителни съперници, още повече, че ще мине като " компромисен претендент " на инат на някогашния министър председател на Англия Борис Джонсън (той е недолюбван от мнозина в Европейски Съюз и най-много от френския президент Макрон) и множеството разнообразни „ някогашни “ дами от Източна Европа (наскоро в Брюксел имаше подобен приоритет, че жена би трябвало да стане новият общоприет секретар).

Урсула е и жена, и умел „ кон “, и проамерикански настроена до мозъка на костите си. Тоест дава отговор на всички съществени критерии.

Между другото, фрау Фон дер Лайен има седем свои деца. Това е много нетипично за актуалната върхушка на европейската политика (пример за което са бездетните Меркел или Макрон). И това е още едно удостоверение, че интелигентността на тази жена не би трябвало да се подценяват.

Има единствено две неща, които могат да я спрат. Първият е неналичието (засега) на гаранции, че на срещата на високо ниво на НАТО през юни ще бъде допустимо да се удължат пълномощията на настоящия общоприет секретар Йенс Столтенберг с още една година. Той трябваше да се отдръпна предишното лято, само че остана " заради специфични условия " – нашата СВО. Ако повторно не бъде контрактувано удължение, НАТО ще има нов общоприет секретар през 2023 година и тогава това няма да е Урсула, тя няма на кого да остави Европейската комисия.

И второто събитие се дефинира от съветската войска и флот. Само от тях, от способността им да отхвърлен евентуалното пролетно контранастъпление на ВСУ и да решат изцяло дилемите на СВО, зависи позицията на силите „ на място “. А от него на собствен ред ще зависят вероятностите на сегашната върхушка на атлантиците – както на генералния секретар на НАТО, по този начин и на шефа на Европейската комисия, а може би и вероятностите на Европейски Съюз и НАТО като цяло.

Изглежда подозрително, че Вашингтон въобще ще разреши да бъде бракуван подобен еластичен „ бич “, какъвто се потвърди Урсула - стабилен и умел договарящ, а не просто гинеколог и адаш на вещицата от приказката на „ Дисни “ за дребната нимфа.

Вярно е, че Урсула е освен магьосница, само че и основният антагонист в анимацията. А същинската Урсула е вторият най-съществен антагонист след президента на Съединени американски щати.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР