Една от жените, отвлечени от Хамас, беше бременна. Тя роди

...
Една от жените, отвлечени от Хамас, беше бременна. Тя роди
Коментари Харесай

Жена, отвлечена от Хамас, роди бебето си в плен в Газа

" Една от дамите, отвлечени от " Хамас ", беше бременна. Тя роди бебето си в плен ", написа Сара Нетаняху в писмо на британски език, адресирано до първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън.

Сара Нетаняху моли Джил Байдъйн да работи " за освобождението на израелските заложници ".

Израел пресмята, че 239 души са били отвлечени по време на нападението на 7 октомври, осъществено от палестинското ислямистко придвижване, което умъртви към 1200 души, основно цивилни.

Израелските управляващи не разкриха нито самоличността, нито други детайлности за заложниците. В писмото си госпожа Нетаняху загатва за 32 арестувани деца, в това число десетмесечно бебе.

Форумът на фамилиите на заложниците разпознава това бебе като Кфир Бибас, на девет месеца по време на отвличането му в кибуца Нир Оз дружно с брат му Ариел (на 4години) и родителите му Ярден и Шири.

" Трябва да приказваме от името на тези деца. Трябва да призовем за незабавното им освобождение и това на другите заложници ", написа Сара Нетаняху.

Кабинетът на министър-председателя заяви, че госпожа Нетаняху е писала и на съпругите на няколко други международни водачи.

В момента Катар посредничи в опит да реализира освобождение на заложници в подмяна на преустановяване на огъня и освобождение на палестинци, в израелски затвори.

Американският президент Джо Байдън съобщи през вчерашния ден, че има вяра във опцията за съглашение, за което израелските публични лица приказват с нерешителност, припомняйки, че задачата на войната е да " унищожи " " Хамас " и да освободи всички заложници.

Организация на обединените нации: " Керем Шалом ", апелирам те, Израел, дай ни този граничен пункт "

Междувременно координаторът на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ Мартин Грифитс съобщи, че моли настоятелно Израел да разреши до линията Газа да доближи помощ през граничния израелски пункт към анклава " Керем Шалом " в границите на проекта от 10 точки за облекчаване на потребностите на локалното палестинско население, съобщи Ройтерс.

" Керем Шалом ", апелирам те, Израел, дай ни този граничен пункт ", съобщи Грифитс, който е и заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации, в наличието на представители на медиите в Женева. Той уточни, че през граничния контролно-пропускателен пункт " Керем Шалом " са прекосявали 60 % от камионите с помощи за линията Газа, преди на 7 октомври да избухне спорът сред Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас ".

Доставянето на филантропична помощ за палестинците в линията сега се позволява през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах " на египетската граница. По предопределение този пункт е за пешеходци, а не за камиони, отбелязва Ройтерс.

Други точки от проекта, показан от Грифитс, са да се улеснят филантропичните организации в обезпечаването на непрекъснат поток от камиони с помощи към линията Газа и да им се позволи да отворят на място пунктове за систематизиране на помощите измежду цивилните палестинци. Координаторът на Организация на обединените нации акцентира и потребността да се отвори повече място за заслон на останалите без домове палестинци в учебните заведения и в публичните здания в целия анклав и да се подсигурява, че те няма да са обект на неприязън.

" Това са дейностите, нужни за преодоляване на кръвопролитието ", сподели Грифитс. " Планът е изчерпателен и ние сме решени да настояваме за всяка негова стъпка, само че ни е нужна интернационална поддръжка ", добави той.

Отделно от изказването си пред представители на медиите Грифитс съобщи в обява в обществената платформа " Екс ", че " се е ужасил " от информациите за влизане на израелски военни в болничното заведение " Аш Шифа " в град Газа. " Защитата на новородени бебета, пациенти, медицински личен състав и цивилните като цяло би трябвало да бъде сложена над всички други проблеми ", написа Грифитс.

След като Израел завладя най-голямата болница в Газа

Високопоставен представител на израелската войска сподели през днешния ден, че при претършуване на характерни пространства на болничното заведение " Аш Шифа " в Газа са били открити оръжия и " терористична инфраструктура ", съобщи Ройтерс.

Той съобщи пред публицисти, че в постройката на болничния комплекс не се водят сражения, откакто тази нощ там влязоха израелски бойци. По думите му няма спорове сред военнослужещите и медицинския личен състав и пациентите, които са в друга част на лечебното заведение.

" Военнослужещи от Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) към този момент откриха оръжия и терористична инфраструктура. През последния час намерихме съответни доказателства, че терористи от " Хамас " са употребявали болничното заведение " Аш Шифа " като терористична щабквартира ", изясни военният, който отхвърли да заяви името си. Той не уточни коя част на болничното заведение претърсват израелските сили и не разяснява какво тъкмо е било намерено, само че сподели, че съответните доказателства ще бъдат показани по-късно.

" Това е извънредно прецизна и целенасочена интервенция. Нашите елементи се намират в една избрана зона на доста огромния болничен комплекс " Аш Шифа ", добави израелският представител, без да показва какъв брой време ще продължи претърсването. " Военнослужещите ни в този момент напредват постепенно и целеустремено, ръководейки се от разузнаването ни ", изясни той.

Междувременно здравното министерство на Газа, което се управлява от Хамас, популяризира видео, снимано от доктор в Ал Шифа. На фрагментите мъжът изяснява, че пациенти губят живота си, тъй като се е наложило да бъдат преместени и изключени от животоспасяваща инсталация. Ток в болничното заведение няма, а генераторите не са задоволителни.

Пред BBC лекар Ахмед Мохалалати сподели, че досега живота си за изгубили шест прибързано родени бебета. Днес не са осъществявани никакви интервенции - вода и О2 няма. На въпрос дали израелските военни носят лекарства, той дава отговор, че ще ги откаже с думите: " Убиват ни от 40 дни и в този момент желаят да ни предложат физиологичен разтвор?! "

Операцията в Ал Шифа не е достижение, а изтощение, твърди представител на политическото крило на " Хамас ".

" Шифа е здравна, цивилна постройка, а не място за военни. Опитите на Нетаняху и армията му да го показват като достижение или победа, единствено демонстрират неуспеха и суматохата, и тежкото им проваляне ", споделя Езат Ал Рашех, член на политическото крило на Хамас.

Израел твърди, че години наред бойци от " Хамас " употребяват болничното заведение " Аш Шифа ", която е най-голямата в Газа, като прикритие за техни интервенции. Палестинската формация отхвърля това.

Говорителят на израелската войска сподели, че четирима бойци от " Хамас " са били убити при боевете пред лечебното заведение, до момента в който израелските елементи са се опитвали да влязат в комплекса. Той добави, че военнослужещи са разпитвали хора в претърсваната зона, като се оказало, че един от тях е от " Хамас ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР