Една от изненадите на пандемията COVID-19 безспорно е „притихването“ на

...
Една от изненадите на пандемията COVID-19 безспорно е „притихването“ на
Коментари Харесай

Къде изчезна грипът?

Една от изненадите на пандемията COVID-19 несъмнено е „ притихването “ на грипа. Светът към този момент пропусна два грипни сезона в Южното полукълбо (там той е сред май и октомври, с пик през юли и август) през 2020 година и 2021 година, както и един в Северното полукълбо през 2020/2021 година

Тези грипни сезони бяха извънредно леки, най-вероятно поради ограниченията против разпространяването на COVID-19. Не е изключено значение да имат и други фактори, в това число „ конкуренция “ сред нападателно налагащия се SARS-CoV-2 (срещу него първоначално нямахме никакъв имунитет) и останалите респираторни вируси, които се предават също по въздушно-капков път.

Всички налични данни от Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Парагвай и Чили демонстрират, че грипът е останал на рекордно ниски равнища две поредни години – 2020 година и 2021 година В Австралия да вземем за пример през 2019 година са регистрирани 214 377 случая, през 2020 година те са 21 266, а до 24.08.2021 година са доказани единствено 435 случая.

По данни на CDC сред края на септември 2020 година и август 2021 година в Съединени американски щати лабораторно са потвърдени над 2000 случая на грип. В нормален грипен сезон обаче те надвишават 200 000, което е дребна част от действителния им брой. За 2019/2020 година се допуска, че са били 38 милиона. Нивото на хоспитализациите също е най-ниско през 2020/2021 година, регистриран е единствено един летален излаз при дете в съпоставяне със 199 през предходния сезон.

Намалено беше разпространяването освен на грип, само че и на други вируси, измежду които респираторно синцитиален вирус (РСВ) и парагрипни вируси. Незасегнати от „ нашествието “ на пришълеца SARS-CoV-2 останаха риновирусите, които обаче се разграничават в редица връзки от изброените нагоре вируси. Риновирусите да вземем за пример нямат външна обвивка – същата тази, на която се дължи чувствителността на коронавирусите, грипните вируси и РСВ към сапун и вода.

Според отчет на СЗО за грипа от август 2021 година интензивността на грипните вируси в международен мащаб е била по-ниска от предстоящите равнища за този интервал на годината. На 10 януари 2022 година, въз основа на данни, събирани до 26 декември 2021 година, СЗО заяви, че в международен мащаб циркулацията на грипните вируси остава ниска, само че продължава да нараства, изключително в умерените зони на Северното полукълбо. В някои страни тя доближава нивото, следено по това време на годината в интервала преди COVID-19. В Европа интензивността на грипа се усилва, а преобладаващият грипен вирус е вид A(H3N2).

Защо грипът не изчезна изцяло?

Причината е, че грипът (особено грипният вирус вид А) визира освен хората, само че и огромен брой птици и животни. Това значи, че даже да успеем да го прогоним от човешката популация, той няма да изчезне от природата и ще продължи да се връща при нас.

И тук още веднъж породи въпрос: допустимо ли е до момента в който не е циркулирал измежду хората, грипният вирус вид А да е „ компенсирал “, проявявайки по-висока интензивност измежду останалите си гостоприемници?

Възможно ли е това да докара до поява на нови грипни варианти, които да ни основат неприятности?

Отпуснете се умерено, за момента сходни тревожни сигнали не са получени. А разпространяването и ориста на грипните вируси подлежат на извънредно съществено наблюдаване в международен мащаб.
Фактът, че предходната година не сме се срещали с грипа, значи ли че тази година той ще ни свари без имунитет?

Въпросът дали имунната ни система задоволително добре си „ спомня “ грипния вирус и какво е равнището на общата ни отбрана към него след една-две години отмора притегля вниманието на учените. Във всички случаи са се натрупали хора (деца), които към момента не са се срещали с грипния вирус. И това несъмнено е алена лампичка, която не трябва да бъде подценявана. Защото би могло да провокира извънредно напрежение в области, където лечебните заведения към този момент са цялостни с пациенти с COVID-19.

Какво ще се случи, когато двата вируса се срещнат лице в лице?

Макар да нямаме безапелационен отговор на този въпрос, няма по какъв начин да издържим на изкушението и ще опитаме да създадем някои догатки.

От една страна, двата вируса може да си сътрудничат. И това никога не е нещо ново във вирусологията - доста вируси „ работят “ дружно, обединявайки се, с цел да обезвредят антивирусинте защитни механизми на изумения организъм да вземем за пример.

Тъй като и двата болестотворни сътрудника нормално засягат дихателната система, взаимната зараза с грип и COVID-19 може да ускори патогенните им резултати. И назад, не е изключено SARS-CoV-2 и грипният вирус вид А взаимно да попречват способността си да заразяват клетките и да се развъждат в тях.

Не бива да забравяме и това, че с грипния вирус се „ познаваме “ много по-отдавна и сме имали повече време да се пригодим едни към други. В този смисъл грипният вирус има преимущество пред SARS-CoV-2, който е нов за човешката популация. И няма по какъв начин да не се запитаме в каква посока ще продължи еволюцията на тези два вируса оттук насетне, накъде ще ги тласне взаимното им битие (и конкуренция).

Възможно ли е да бъдем инфектирани по едно и също време с грипен вирус и със SARS-CoV-2?

И по-важната част от въпроса – какво би означавало това?

Двата вируса (SARS-CoV-2 и грипният вирус) се срещнаха и циркулираха дружно при започване на пандемията т.е. в края на 2019 година и началото на 2020 година, когато противоепидемичните ограничения против COVID-19 към момента не бяха въведени. Първите известия за това, че е допустимо един и същи човек да бъде възпален по едно и също време и с двата вируса пристигнаха от лечебните заведения в град Ухан в Китай. Впоследствие бяха доказани от лекари и от други страни. Все още не знаем какъв брой постоянно се случва това.

Така да вземем за пример, никой от 99 пациенти с COVID-19, постъпили в болница „ Джининтан “ в град Ухан от 1 януари до 20 януари 2020 година, не е бил позитивен за нито един от 9 други респираторни вируси, в това число грипни вируси вид А и вид В.

Проучване в друга болница в същия град – „ Тонджи “, която е била избрана от държавното управление за лекуване на хора с тежко протичащ COVID-19, дава по-различни резултати. От 544 пациенти с доказана с полимеразна верижна реакция зараза със SARS-CoV-2, които са признати от 28 януари до 18 февруари 2020 година, 11.5% са били инфектирани и с грип А или грип В. Авторите означават, че взаимната зараза (коинфекция) е била обвързвана с по-продължителен престой в болничното заведение. В допълнение, това проучване демонстрира, че пациентите с COVID-19, които са били инфектирани и с грипен вирус, са отделяли SARS-CoV-2 по-дълго от останалите заболели (17 дни против 12 дни средно).

Според обява в „ Chinese Journal of Infection and Chemotherapy” от 2020 година при 3 от 4 пациенти, които са инфектирани със SARS-CoV-2 и грипен вирус вид А, е следено по-бързо утежняване на индикаторите на дишането.

Анализ на информация за 307 пациенти с COVID-19 по време на епидемията в Ухан разкрива, че 57.3% от тях са били инфектирани и с грипен вирус (в 49.8% от случаите става дума за грипен вирус вид А). Повлияване върху хода на болестта е следено единствено при композиция сред SARS-CoV-2 и грипен вирус вид А, само че не и при коинфекция с други вируси (например РСВ).

Наличните данни подсказват, че грипният вирус вид А покачва чувствителността на организма към SARS-CoV-2 и двойната зараза може да предопредели по-тежко протичане на болестта. Как може да се изясни това?

От една страна, инфекцията с грипен вирус вид А улеснява заразяването със SARS-CoV-2, защото покачва изявата на входната му врата върху клетките в дихателната система – това е молекулата АСЕ2 (Ангиотензин конвертиращ ензим 2). Освен това всеки вирус се стреми да потисне имунния отговор на гостоприемника, а два вируса биха се справили по-добре дружно.

Повечето случаи на такава взаимна зараза са регистрирани при възрастни хора, т.е. при тези, които са най-уязвими и минимум могат да си го „ разрешат “. Изказана е догадка, че в самото начало на 2020 година циркулиращият грипен вирус вид А е подкрепил разпространяването на SARS-CoV-2 и по този начин е дал подтик на пандемията.
Какво научихме от изследванията върху скотски модели

Експериментална взаимна зараза с грипен вирус вид А и SARS-CoV-2 при мишки води до нараснал товар на ковид и по-тежко увреждане на белите дробове.

Подобно увеличение на инфекциозността на SARS-CoV-2 не е следено при „ комбинирането “ му с някои други респираторни вируси (включително РСВ), евентуално заради неповторимото свойство на грипния вирус вид А да усилва изявата на АСЕ2 в дихателните пътища. Данните са оповестени в списание „ Cell Res. “ (брой 31 от 2021 г.).

Интересни резултати са получени и при заразяване на хамстери със SARS-CoV-2 и грипен вирус вид А (сп. Sciific Reports, брой 11 от 2021 г.). Съвместната зараза предизвиква по-сериозна загуба на телесно тегло и по-тежко протичаща и продължителна пневмония.

Любопитното е това, че въпреки всеки от тях да е в положение дейно да се популяризира в белите дробове при независима зараза, когато са дружно SARS-CoV-2 и грипният вирус не се откриват на едни и същи места в дихателните органи на хамстерите. Възможно ли е всеки един от тях да потиска навлизането и/или размножаването на другия в клетките на намиращите се в съседство области в белите дробове?

Наличните данни допускат, че взаимната зараза с грипен вирус вид А и SARS-CoV-2 може да усложни клиничната картина, а едновременното обикаляне на двата вируса да аргументи напън върху здравната система. Да не забравяме и неповторимата дарба на грипния вирус вид А да покачва чувствителността към заразяване със SARS-CoV-2.

Всичко това демонстрира, че грипният вирус е основен патоген, който изисква предварителна защита и надзор по време на актуалната пандемия.

Грипният вирус и SARS-CoV-2 са два изцяло разнообразни вируси и по тази причина имунизацията против единия не защищава от другия и назад. Ваксините против грип и COVID-19 може да бъдат приложени без значение от интервала посред им, в това число в един и същи ден. Някои компании създават комбинирани ваксини против двата вируса, които към този момент дадоха обещаващи резултати в начални клинични изследвания, само че към момента не са налични.

Още един път за SARS-CoV-2 и останалите респираторни вируси
Да стартираме оттова, че тези вируси по никакъв начин не са малко – към 300 съгласно някои източници. Все още знаем прекомерно малко за „ взаимоотношенията “ им със SARS-CoV-2. Не е изключено най-малко в някои случаи взаимни инфекции да станат причина за по-тежко и/или дълготрайно протичане на болестта. Специалистите предизвестяват и за още нещо - по-широката циркулация на други респираторни вируси (след отпадането на противоепидемиологичните мерки) може да окаже напън върху SARS-CoV-2 и да улесни появяването на нови разновидности, чиито характерности и държание няма по какъв начин да бъдат планувани.

проф. Радостина Александрова

Източник: framar.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР