Една от икономическите емблеми на Пловдив от соцерата - Флавиа

...
Една от икономическите емблеми на Пловдив от соцерата - Флавиа
Коментари Харесай

Заличиха завод от времето на соца

Една от икономическите емблеми на Пловдив от соцерата - „ Флавиа " АД (бивш " Петър Ченгелов " ), публично е в историята. Въпреки че заводът спря работа преди няколко години, едвам неотдавна е разгласен в неплатежоспособност. Това е видно от решение № 538 на Софийски градски съд, написа " Марица ". Процедурата е задвижена в столицата, където е записано сдружението. Тя бе поискана през 2015 година от изпълнителния шеф Веска Рибанчова като излаз от финансовия колапс, в който изпадна обувната фабрика.

„ Флавиа " се приватизира посредством касова и преференциална продажба през 1997 година Купувач става роденото през същата година акционерно сдружение " Флавин " АД, което се снабдява с 97 931 акции, представляващи 70% от капитала. Те са продадени за левовата равноценност на 1,46 млн. щатски $. Акционери в сдружението са Първа лизингова компания, с максимален дял - 85%, Борис Колев - 6%, Димо Атанасов и Лазар Узунов с по 3%, Георги Шопов и Веска Рибанчова - с по 1,5%. През март 1998 година посредством преференциална продажба " Флавин " купува още 9,64% - 13 485 акции. Държавното присъединяване остава 20,36%.

С решение от 27 юли 1998 година Пловдивският областен съд вписва нарастване на капитала до малко над 1 млн. лева, като нарастването е за сметка на частните акционери. Скоро по-късно има ново нарастване, в резултат на което държавното присъединяване се стопява. До 2007 година " Флавиа " е в подем. Изпълнява нонстоп поръчки освен за Европа, само че и за Америка, добави Пик.

Година по-късно икономическата и финансова рецесия я притиска и настава поврат. Започват да се редуцират служащи и да се разпродават машини. Преди 10 година там са работели над 750 души, а сега се водят четирима. Освен задължения за милиони към банката заемодател, „ Флавиа " има отговорности и към Национална агенция за приходите, снабдители и някогашни служащи в размер на 965 803 лева

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР