Една от емблемите на всеки голям български град са къщите

...
Една от емблемите на всеки голям български град са къщите
Коментари Харесай

Продават исторически имот за 130 000 лева

Една от емблемите на всеки огромен български град са къщите в централната градска част. Всяка от тях носи знакови черти от своята ера. Сред многочислените образци е Брънековата къща в Ямбол. Заедно със постройката на Минералната баня и няколко къщи на улица " Паисий Хилендарски " те образуват монумент на културата от локално значение, вид " отбор ".

Ръководството на Община Ямбол се е свързало с наследниците на парцела. Те са подготвени да продадат наследствения си парцел за 130 000 лева Сделка е допустима обаче в случай че и общинските управляващи разрешат.

Брънековата къща е издигната през 1908 година Характеризира се с тревненската възрожденска архитектура, откъдето са корените на Брънекови. Фамилният герб, изобразяващ планинското цвете еделвайс, още може да се види на една от фасадите, а надписът " Нагоре и във вътрешността, 1902 " дава мотив за разнообразни трактовки.

Община Ямбол се допитва и до локалното население. На уеб страницата ѝ има анкета, която пита жителите дали са съгласни общината да придобие архитектурно-строителния монумент на културата - Брънековата къща? Два са вероятните отговори: " Да! Нека я запазим! " и " Не! Не ни е нужна! "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР