Една от емблематичните певици на родната естрада - Ваня Костова

...
Една от емблематичните певици на родната естрада - Ваня Костова
Коментари Харесай

Почина внезапно Ваня Костова

Една от емблематичните певици на родната сцена - Ваня Костова ни напусна. Тъжната новина потвърдиха източници на Нова телевизия. Към момента повода за кончината й не се показва.

Запознати разкриват, че през последните месеци ангелогласната певица е застигната от неприятни здравословни проблеми, които даже я вкарали в болница в разгара на пандемията. Звездата от „ Тоника “ постъпила по неотложност в лечебно заведение с ужасни болки в гърба, които били породени от нейните две дискови хернии. Ваня изкарала повече от седмица в неврологично поделение, а в следствие е предходна на домашно лекуване, като грижите за нея поел синът й Боян.



Костова имала проблеми с гръбнака от към този момент 40 години. След като й разкрили двете дискови хернии, с годините те предизвикали съществени вегетативни промени, само че тя се страхувала да легне под ножа и да се оперира. Такъв вид интервенции са високорискови и точно от боязън да не остане прикована към леглото изпълнителката не желала да предприеме сходна крачка. В същото време Ваня не криеше, че страда и от сериозна форма на диабет, с който се бори от години насам. Тя нееднократно е влизала в болница с извънредно високи стойности на кръвната захар, като поради това е отменяла и свои участия. Дали диабета е повода за кончината й все още към момента не е доказано от околните й.



Ваня Костова е родена на 18 април 1957 година в Димитровград. Малко са певиците в България, които по този начин безрезервно имат вяра в безкрайната мощ на песента. Рожба на бригадирското придвижване, тя прекарва детството си в Родопите, а приключва британската гимназия в Бургас, където родителите й се откриват в края на 60-те.

Ваня постоянно е изпитвала компликация да съчетава пеенето с действителните житейски правила. Още като ученичка е изключена два пъти, тъй като пее в нощните стратегии на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг. След като приключва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов стартира професионалната си активност във вокална група "Тоника Сухопътни войски " през 1980, като с отличните си гласови благоприятни условия и самостоятелен фасон на осъществяване значително дефинира нейния образ.

Шлагерите следват един след различен, само че в връзките й с сътрудниците скоро настава раздор. Остранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в невъзможност, от която я избавя предлагането на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 като солистка на отбор "Магистрали, където работи и Стефан Диомов.

В края на 80-те продължава кариерата си като солистка. В репертоара й са включени лирични песни, трагични балади, песни на народите и български национални песни. Сред известните са "Рождество ", "Звезда ", Конче мое ", "Вишна ".



През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и претърпява щастливи мигове с възродената "Фамилия Тоника ".

Нейната ария "Звезди в моята нощ " по стихове на Петя Дубарова получава І премия на "Бургас и морето " - 1998. Мечтата й е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. През 2001 още веднъж се отделя от Тоника. Следват две независими турнета в Канада и Съединени американски щати, където изнася десетки концерти пред зажаднелите за красива българска музика родни емигранти. През 2004 печели първата премия на фестивала "Пирин фолк " в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зенландия, където показа своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 Ваня Костова означи 25-годишнината на независимата си кариера на сцената с огромен концерт в обичаната си зала "България ".

Източник: hotnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР