Една от двете кули, символ на Болоня, е застрашена от

...
Една от двете кули, символ на Болоня, е застрашена от
Коментари Харесай

Най-висока степен на тревога: Болоня очаква внезапно срутване на едната от двете кули

Една от двете кули, знак на Болоня, е застрашена от рухване, като е оповестена най-висока степен на паника.

Вече има направен проект за „ ненадейно сриване “ на 914-годишната кула Гарисенда на централния площад в града Пиаца ди Порта Равеняна, оповестяват локалните медии.

За да се задържат отломките при ненадейно сриване, би трябвало да се построи солидна защитна стена и да се обтегнат мрежи към кулата, висока 48 метра. Наскоро датчици регистрират смяна в този надолнище, което води до затваряне на кулата и площада към нея.

Вече има регистрирани пукнатини и изронвания. Сред аргументите за това може и да е спад на подпочвените води. Експертите виждат необикновени съмнения в кулата, висока 48 метра, още през октомври.

Двете най-популярни кули на Болоня - Гарисенда и Асинели, са издигнати сред 1109 и 1119 година Гарисенда, упомената даже в " Божествена комедия " на Данте Алигиери, в началото е била висока 60 метра, само че височината ѝ е понижена още през 14-и в., когато кулата стартира да се накланя.

Кулата, издигната в миналото от богато семейство, е наклонена на четири градуса - сходно на кулата в Пиза.

Говорител на градската администрация на Болоня разяснява, че никой към момента няма убежденията, че кулата Гарисенда може да се срути неотложно.

Той съобщи, че времето е непредвидимо – това може да се случи както след три месеца, по този начин и след 20 години.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР