Една от атракциите на град Шефилд в музея Kelham Island,

...
Една от атракциите на град Шефилд в музея Kelham Island,
Коментари Харесай

Британският град, в който има повече дървета, отколкото хора

Една от атракциите на град Шефилд в музея Kelham Island, е големият 425-тонен мотор River Don с мощ 12 хиляди конски сили, предопределен за валцуване на разнообразни покрития, се задвижва с дребни пулсации пара, които скриват суровата мощ на въртящите се бутала. Най-мощната работеща парна машина в Европа припомня за промишлеността, която дефинира наследството на този град, споделя BBC.

Шефилд се издига над седем хълма, обграждащи центъра на града, ситуиран в средата на долината. Но градът се намира и на мястото, където се сливат пет водни източника - река Дон и четирите ѝ притока - Шиф, Ривлин, Локсли и Портър Брук - които са изиграли немалка роля в развиването му.

Бързотечащата вода задвижва водни колела, а те стотици мелници още от XII в., по този начин Шефилд става родното място на дребни стоманени произведения като принадлежности за хранене и остриета на ножове. Напредъкът в технологиите и мащабите, обезпечени от по-късната индустриална гражданска война, затвърждава репутацията на Шефилд като водещ производител на стомана, заради което той получава своето красноречиво име " Стоманеният град ".

И въпреки всичко, този бивш мощен промишлен център през днешния ден е най-зеленият градски център във Англия, като цели 61% от площта му е заета от паркове, гори и градини, в това число една трета от националния парк Peak District с неговите открити блата и обрасли с шубраци тресавища. Въпреки че достъпът до природата не е нещо ново, през последните години публичното мнение за Шефилд като същински зелен град се е нараснало.

Фундаменталната смяна настава през 2012 година, когато градът попада в заглавията на вестниците, откакто от общината подреждат да бъдат изсечени стотици здрави дървета, с цел да създадат място за нови фиданки, което провокира гнева на локалните поданици. Проблемът с дърветата в Шефилд продължава години наред до декември 2018 година, когато е реализирано съглашение сред локалните деятели и градския съвет. От фиданките израства страхотна зелена самодейност и през 2019 година е основано новаторското Партньорство за улични дървета на Шефилд (SSTP).

Много се изписа за изсичането на уличните дървета в Шефилд ", съобщи Нейтън Едуардс, ръководител на SSTP.

" Някои споделят, че разногласието е трансформирал описа в града, свързвайки хората с техните зелени пространства. Мисля, че жителите на Шефилд постоянно са имали връзка със зелените площи. Инцидентът с изсичането на уличните дървета съживи и изведе на напред във времето нещо, което може би постоянно е било там ", добави той.

Днес, когато в града има към 4.5 милиона дървета, популацията на дърветата в Шефилд надалеч надвишава тази на хората, които са малко повече от 550 хиляди души, като на човек се падат повече дървета от всеки различен град в Европа. Както споделя Едуардс, " това значи почти седем дървета на гражданин, а процентът на дървесната завивка е 18.4 %. Това значи, че съвсем една пета от повърхността на града е покрита с дървета ".

През 2022 година работата на SSTP дава резултат, когато Шефилд е приет за един от интернационалните градове на дърветата в света от едноименната организация, която отличава общини, които интензивно ръководят своите градски гори.

Посетителите на Шефилд могат да опознаят зелената страна на града посредством голямата и амбициозна карта Greenground, която има за цел да означи всичките 800 зелени площи на Шефилд, като подчертае безбройните разнообразни пътеки и благоприятни условия за пешеходни разходки наред със съществуващите направления като 24-километровата Sheffield Round Walk и по-късата 12-километровата Blue Loop.

Мога почтено да кажа, че това е най-якият град, в който съм работила. Не познавам различен английски град с толкоз доста открити пространства и благоприятни условия за излизане на открито и деен живот ", споделя естонската графична дизайнерка Хелен Илус, която основава картата на Greenground през 2021 година

Тук опциите са безкрайни и в действителност завладяващи, като водното колело на Шефилд. Датиращо от края на XVI в., това водно колело задвижва шлифовъчни камъни за заточване на остриета. Природните запаси на Шефилд са  неразривно свързани с индустриалното му минало, като по протежението на реките се виждат язовири, язовирни стени и изкуствени канали.

Местните обичат да прекарват време в обичания си парк Ендклиф с неговите езерца с патици, каскади и спортни стадиони, или в безупречните Шефилдски ботанически градини  и многообразие от култивиран стилове - от елегантните и прецизни викториански цветни лехи до буйни средиземноморски и диви скални градини - да не приказваме за редки типове растения.

Продължавайки на север, гостите на града доближават до Уестън Парк - първият общински парк в града, открит към 1873 година По времето, когато Шефилд е бил " залят " от заводи, този реформаторски парк - в началото самопризнание от страна на страната за потребността от зелени площи - е осигурявал места с чист въздух и леговище за по-заможните поданици.

За благополучие, смисъла на достъпа до природата за физическото и психическото благоденствие на всички към този момент е даденост - нещо, което се вижда в региона на Уест Бар, където е осъществен реформаторски план за презалесяване и отводняване " От сиво към зелено ". Някогашният зарязан сектор от пътя в този момент е преуспяващ, биоразнообразен кулоар с цветя, статуи, пейки, " хотели за инсекти " и осведомителни табели. Почвата е формирана от рециклирани материали, а растенията са особено подбрани, с цел да подобрят качеството на въздуха и да приветстват дивата природа.

Това е същинска сполучлива регенеративна история, която вдъхва живот на тази в миналото подценявана част от града. Пчелите бръмчат в и отвън своите изкуствени убежища, пъстри цветя се поклащат от вятъра, а около река Дон царува мир и успокоение.

Паркът Norfolk Heritage е перлата в зелената корона на Шефилд и притегля с невероятната си история и гледки. Създадено във викторианската ера на повърхност от 28 хектара, това намерено публично пространство разполага с доста място за игра, скитничество и бягство от оживените улици на града. Суматохата на града като че ли изчезва и се разкрива същинското сърце на Шефилд.

Освен че е най-зеленият град в Обединеното кралство, Шефилд е вторият най-зелен град в Европа след Осло, който води пред английския град с към 72% зелени площи. Шефилд има неповторим достъп до същински зелени площи, само че тук природата и културата вървят ръка за ръка. Вероятно точно това ще подсигурява, че този в миналото мощно промишлен град ще продължи да се развива стабилно за идните генерации.

Зеленият образ на Шефилд не се лимитира единствено до дървета и паркове. В Доклада за зелените градове през 2021 година, направен от NatWest и Университета на Саутхемптън, Шефилд се трансформира в екологичен водач в Обединеното кралство, като се класира високо по няколко критерия, в това число произвеждане на зелена сила, както и задачата му да се трансформира в град с нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година
Какво да вършиме в Шефилд?
Къде да отседнете?

Отседнете в историческия хотел Leopold Sheffield, който се зарежда напълно със 100% възобновима сила и се концентрира върху артикули от локални снабдители.

Къде да хапнете?

За локални съставки, поднесени в стилна конюнктура, потърсете наградените True Loves и Rafters.

Какво да вършиме?

Разгледайте пешком парковете, посетете Ботаническата градина, спрете се в изложба Graves, с цел да се запознаете с изкуството, и в музея Kelham Island, с цел да се запознаете с историята, преди да опитате локална бира в истинския градски пъб The Fat Cat.

Придвижване?

Ефективната и надеждна мрежа от рейсове и трамваи в Шефилд улеснява напредването из града и покрайнините му.

Кога да отидете?

В средата на септември визитата ви може да съвпадне с Фестивала на пешеходния туризъм в Шефилд, с цел да разгледате многочислените паркове и зелени площи по време на разходки с екскурзовод. Запишете се и за събитията в Деня на отворените порти на наследството, доста от които са безвъзмездни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР