Една нощ на красива артистична лудост, така най-накратко може да

...
Една нощ на красива артистична лудост, така най-накратко може да
Коментари Харесай

Италианският художник Макс Марра с нова изложба у нас

Една нощ на красива артистична полуда, по този начин най-накратко може да се преразкаже историята на изложбата с рисунки на италианския художник Макс Марра, отдадени на Рембранд, която ще бъде открита на 14.04.2018 година в Националната художествена академия.

Годината е 1999 година, а Националната изложба в Лондон провежда изложбата „ Rembrandt by himself “, с автопортрети на най-големия художник от златния век на холандската живопис – Рембранд. След като посещава експозицията Макс Марра се завръща в хотелската си стая и работи въодушевено цяла нощ, вследствие на което се раждат 151 рисунки, осъществени със синьо мастило и растителни есенции върху обработена с восък хартия. Марра пресъздава автопортретите на великия фламандец по памет, с очите си, само че може би е по-правилно да се каже с това, което изложбата оставя в него. „ Дългата вълна “ на Рембранд се сблъсква с италианския художник и шокът е неминуем.

Още същата седмица немски галерист изплаща 100 от тези рисунки, а останалите 51 са показани за първи път в Милано през 2008 година, а идната събота ще бъдат показани в Националната художествена академия в София.

С поредицата рисунки отдадени на Рембранд, Макс Марра за следващ път потвърждава, че рисунката не е единствено нищожен подробност, а е значима част от неговото творчество. Ако влезте в студиото на художника и отворите чекмеджета му, там ще откриете същински съкровища.

В онази лятна нощ на 1999 година в Лондон се ражда и връзката, която свързва за постоянно италианеца Марра с фламандския талант. Имайки поради тесните връзки сред творчеството на Рембранд и това на италианските му сътрудници, изключително с това на Тициан и Караваджо, можем умерено да кажем, че тази серия от рисунки прибавя нова глава в историята на културните връзките сред Холандия и Италия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР