Една млада жена се превърна в символ на гнева, а

...
Една млада жена се превърна в символ на гнева, а
Коментари Харесай

Иранката, чиято снимка обиколи света: Отрязах тази част от тялото си, заради която властта ни тероризира

Една млада жена се трансформира в знак на гнева, а фотографията ѝ обиколи международните организации. Ексклузивно за bTV от Истанбул приказва Насибе Самсай.

Кичур коса, подаващ се от хиджаб, костваше живота на младо момиче в Иран. Площадите се изпълниха, а една жена стана знак на непримиримостта на иранските дами за заслужен живот.

Насибе Самсай се изправи пред света с ножица в ръка, сподели " не " на режима в Иран и отряза косата си. Тя е активистка, осъждана два пъти на 12 години затвор, която бяга от Иран в Истанбул, с цел да продължи протеста си против режима в ислямския свят.

Вашата фотография, на която се вижда по какъв начин режете косата си, обиколи целия свят. В знак на какво го направихте?

Насибе Самсай: Отрязах косата си в символ на протест срещу насилническото държавно управление на Ислямската република на Иран. Отрязах тази част от тялото си, поради която властта ни тероризира - нас и Махса Амини. Унищожих я със личните си ръце и по този метод отрязах ръцете на властта от себе си. Сега по целия свят дами вършат същото с косите си. Така демонстрираме, че не желаеме повече да сме жертви на подтисничество и гнет. Аз не мога да съм с хората в моята татковина, да бъда един до друг с тях на улицата. Те всеки ден са подложени на обстрел, раняват ги, убиват ги. Отрязах косата си, с цел да покажа, че съм с тях.

Към кого е ориентиран вашият митинг?

Насибе Самсай: Ако би трябвало ясно да го кажа, ние се борим за унищожаване на властта, тъй като хората в Иран и освен в Иран, само че и тези, които са емигрирали и са в чужбина, към този момент не желаят тази власт. Може би преди, когато се борехме за промяна на законите и полезностите, с вяра си мислехме, че все нещо ще се промени и ще заживеем обикновено и с тази власт. Но през днешния ден, като виждаме какво се случва, се стремим само към премахването ѝ.

Как гледате на протичащото се в Иран?

Насибе Самсай: От 43 години дамите в Иран имаха и имат доста ограничавания, само че умишленото ликвидиране на Махса Амини преля чашата и докара до там, дамите да изкарат нескрито омразата, натрупала се от 43 години насам. И тази ненавист се трансформира в стихия, която е единствено изхвърли хиджаба - знак на робството, само че един път вечно ще измете властта, която предизвиква единствено тъга на народа си. Много пъти съм била заплашвана, дори получих опасност, че ще ме залеят с киселина. Не мога да кажа, че не ме е боязън, в противен случай. И това е обикновено, тъй като те са безмилостни, в действителност нямат благосклонност. Преди сееха гнет и боязън и в Турция, само че аз си правя работа, дори доста добре, не ме интересува по какъв начин ще реагират те. Искам да кажа на всеки, който чува гласа ми, че избавлението на дамите е освобождение на цялото общество. Нашата орис не тежи единствено на нашите плещи, тя е отговорност на всички хора, мъже и дами. Според мен, където и да е по целия свят, в случай че дамите нямат човешки права, там не може да има правдивост и мир. Това е.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР