Жена почина, 12 в болница след огнище на ботулизъм в ресторант в Бордо

...
Една жена почина от ботулизъм, след като яде сардини в
Коментари Харесай

Една жена почина от ботулизъм, след като яде сардини в ресторант в Бордо, а други 12 души, предимно чужденци, се лекуват от рядкото заболяване, съобщиха френските здравни власти в сряда.

Ботулизмът е сериозно неврологично заболяване, което обикновено се причинява от консумация на храна, която е била неправилно консервирана.

Ресторантът в центъра на града е запазил самите сардини, съобщи здравният орган на DGS късно във вторник.

В болницата Pellegrin в Бордо, Д-р Бенджамин Клузо каза, че жената е била регистрирана в болница близо до Париж, след като се е върнала с партньора си. Върнала се у дома и там починала. Партньорът й остава в интензивно отделение.

Общо 12 души все още са получавали спешна помощ в сряда, съобщиха здравните служби. Петима са били на дихателна поддръжка.

Те включват граждани на Америка, Ирландия, Германия и Канада, каза той.

Един германец е пътувал у дома за лечение, както и жител на Барселона, Испания, каза лекарят.

Всички от тях са яли в ресторанта, „Винен бар Tchin Tchin“ между 4 и 10 септември, когато обикновено има голям брой туристи в югозападния град, известен с виното и храната си.

Всички имаха сардини, които бяха складирани от самия собственик на ресторанта в буркани, каза DGS.

„Силна миризма“

Ботулизмът е смъртоносен в пет до 10 процента от случаите поради токсин, който може да се генерира от бактерията Clostridium botulinum, когато се съхранява храната не е достатъчно стерилизирана.

Властите все още провеждат тестове в ресторанта, каза DGS, добавяйки, че не може да изключи други случаи на ботулизъм, който има инкубационен период до няколко дни.

Те се опитваха да се свържат с други хора, които може да са яли сардини в ресторанта. Общо 25 души могат да бъдат засегнати, казаха те.

Заболяването може да причини мускулна парализа, продължаваща няколко седмици, като най-непосредствената опасност произтича от засегнатите дихателни мускули.

Издадено е международно здравно предупреждение, което моли болниците да прегледат за пациенти, които наскоро са били в Бордо и имат симптоми, включително диария, повръщане или проблеми със зрението или говора.

В Бордо бяха донесени антитоксини от военни запаси.

Местният вестник Sud-Ouest цитира собственика на ресторанта като каза, че е изхвърлил някои от бурканите със сардини поради "силна миризма" от контейнерите при отваряне.

Но други "изглеждаха в добро състояние и бяха сервирани на клиентите", каза той.

The ресторантът беше затворен в сряда и на собственика беше казано да се въздържа повече от домашно приготвени сардини, като властите иззеха останалите сардини за по-нататъшно тестване.

Заведението, което никога не е имало предишна хигиена, ще бъде основно почистено.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР