Една жена на 45, която живее на 50 километра от

...
Една жена на 45, която живее на 50 километра от
Коментари Харесай

Ако Левски живееше днес, властта би го смачкала

Една жена на 45, която живее на 50 километра от морето, седна във въжения стол в неофициалната среда на школската библиотека в ПГ по хранителни технологии и техника.

Така се показа пред гимназистите Ивелина Радионова, а останалото за нея споделят книгите, които сложи до себе си – „ Алтъна “, „ Вълшебство за Коледа “, „ До Боянския занаятчия “, „ Йова споделя “, „ Обич “ и „ Писано с огън “. Има още толкоз и тринадесета е на път, само че авторката избра вместо за тях, да си поговори с учениците за техните мисли и безредици – на кого се възхищават, какво желаят от живота.

Срещата с нея е вторият коледен подарък на управлението за гимназистите, откакто вследствие на акцията „ Купи книга, подари на учебното заведение “ попълнило с още 24 томчета лавиците в библиотеката.

Ивелина Радионова сложи до тях и своите строфи, в които България е жълтица, вързана в забрадка, а любовта – светулка, която не трябва да целуваш. Помислила авансово по какъв начин да мине гостуването  й при с гимназистите, само че когато срещна очите им, направи нещо напълно друго – попита ги има ли историческа персона, на която се възхищават. И ги предизвика да помислят какво би се случило, в случай че живееше в днешното време.

Властта би смачкала Левски, не битовото, разсъдиха децата.  Ако е един от тях самите, а още не знае това, би трябвало да се потвърди и да работи, както той счита за вярно. Би му прилягала специалността на преподавател или публицист – по този начин би стигнал до доста хора, които да възпламени. Може и публицист, само че дали гласът му ще се чуе измежду подправените вести, усъмниха се учениците.

Ако аз реша да кажа на хората нещо потребно и хубаво, с изключение на във Facebook, посредством медиите и технологиите, най безапелационно е да потегли пеша и да се срещам с тях, показа писателката. Такъв човек потегля от на никое място, с цел да завоюва вниманието на доста хора, даде кураж на младите Ивелина Радионова.

Дали би съумял Левски, в случай че е политик? „ Лоши са политиците и един добър човек няма да бъде признат измежду тях. Заради това, което са другите, никой няма да му повярва, че той е откровен “,  смята Даниела Хаджийска. Но може пък и да успее да убеди някого, че не е тръгнал единствено да взима за себе си, прокрадна се въпреки всичко вяра у нея. Обаче няма да му стигне времето.

Пак Даниела първа се престраши да показа какво желае за себе си. „ Да завърша образованието си, фамилията ми да е цяло и децата ми да не бъдат с разграничени родители. Да пътувам “, помечта на глас тя. Футболът прави благополучен неин връстнк, тяхна съученичка пък рисува графики. Друга желае да е доктор и не се плаши от тази отговорност.

За жал, няма специалност добър човек, само че и футболистът, и художникът, и лекарят, и хлебарят могат да бъдат положителни хора, сподели на младежите писателката. И добави: „ Всеки ден би трябвало да вършим добрини, освен да афишираме състрадание. Това ще ни направи народ като Кубратовия вързоп пръчки “.

Ивелина Радионова провокира учениците да опишат любовта с една дума. Щастие, семейство, преданост, болежка, доверие, изброиха те. А за България – природа, славна, любов, история, самостоятелност, татковина.

Любимите думи на авторката са България, светилник, самун, мама, обич, огнище. След нея всеки в залата сподели своята. В наниза се подредиха: топлота, любов, уют, мир, наниз, природа, доброта, живот, наслада, победа, семейство, душа, независимост, любов, другарство, музика, огън, живот, благополучие, откровеност, здраве, а  няколко пъти - обич.

Ако посегнат на свободата ни, бихме я защитили с думи, безапелационни бяха младежите. Ивелина Радионова ги посъветва да стъпят на традициите, да не не помнят Левски с порива за независимост, Крум – тъй като във всяко общество е нужна дисциплинираност, строителя Омуртаг. Без такава памет и такива цели сме един народ, който има територия, само че не знае какво желае, сподели писателката. Посъветва още младежите да продължат да учат и след учебното заведение и университета. И да се учат като нея от всички – тъй като клошарят знае по какъв начин да оцелява, детето – по какъв начин да се изправи, когато е паднало. „ Умножете любовта, здравето, щастието и топлината – заръча още гостенката. – Учителите са ви крилете! “. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР