Една жена е осъдена за купуване на гласове, а 17

...
Една жена е осъдена за купуване на гласове, а 17
Коментари Харесай

За изборни нарушения: 1 осъдена, 17 обвиняеми и 157 досъдебни производства от началото на кампанията

Една жена е наказана за пазаруване на гласове, а 17 души са привлечени като обвинени за изборни нарушавания от началото на предизборната акция до през днешния ден. Образувани са 157 производства за закононарушения, свързани с изборния развой, оповестяват от прокуратурата.

Осъдителната присъда е за жена от с. Николаево, обл. Плевен, за закононарушение по член 167, ал.2 от Наказателен кодекс – пазаруване на гласове. Тя е лишена и от право да заема избрана държавна или социална служба (изборна длъжност) за период от три години.

По формираните досъдебни производства са осъществени голям брой дейности по следствието, проучват се доказателствата.

По апелативни региони досъдебните производства, свързани с вота, са разпределени, както следва:
АП-София - 61;АП-Бургас - 44;АП-Пловдив - 9;АП-Варна – 36;АП-Велико Търново – 7;
Продължава работата и по други сигнали, по част от които е допустимо да се образуват нови досъдебни производства.

От прокуратурата припомнят, че през септември е основано Национално междуведомствено звено, сплотяващо напъните на прокуратуратка, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Целта му е основаване на организация за гарантиране на политическите права на жителите и за законосъобразно осъществяване на изборите на 29.10.2023 година за общински съветници и за кметове, както и за обезпечаване на бърза и съответна реакция против закононарушения, свързани с изборния развой.

Звеното, което се управлява от Мария Павлова, заместител основен прокурор при ВКП, работи от деня на разкриване на предизборната акция и ще завърши своята работа 30 дни след формалното оповестяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за формираните преписки и досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права на жителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР