Една история, която проследихме в началото на годината, доведе до

...
Една история, която проследихме в началото на годината, доведе до
Коментари Харесай

История, разплетена от bTV, доведе до законодателни промени

Една история, която проследихме при започване на годината, докара до законодателни промени.

Става въпрос за злоупотребите със законодателството за бързото събиране на задължения – по много нахален метод едни хора се възползваха от него, като набеждаваха други хора за длъжници и отнемаха банковите им сметки, парите им и разпродаваха имуществото им.

Всичко стартира от един-единствен сигнал, който първоначално даже на нас изглеждаше необикновен – една дама от Враца ни описа по какъв начин са източили 35 хиляди лева от банковата ѝ сметка и са запорирали имуществото ѝ, тъй като сякаш дължи пари на човек в ромска махала в София. Той пък нямаше визия, че е заемодател.

Оттам стана ясно, че има скица и тръгнахме по веригата. След като показахме тази история, с нас започнаха да се свързват десетки хора.

По създание това бяха измами, само че те демонстрираха, че има пропуски в законодателството. Бързото произвеждане предполагаше този, който търси пари, да не показа никакви доказателства, а даже да ги показа, съдът не ревизира дали документът е същински и издаваше изпълнителен лист – документ, с който могат да се събират отговорности. Вторият основен миг беше при известяван на длъжниците, с който доста елементарно се злоупотребяваше.

Припомнете си част от историите, които разказахме: -->

В последна сметка омбудсманът Мая Манолова инициира законодателни промени, с които злоупотребите с уведомяването би трябвало да са пресечени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР