Една интригуваща инициатива е на път да намери нов живот.

...
Една интригуваща инициатива е на път да намери нов живот.
Коментари Харесай

Детски и младежки театрални студии могат да се включат в Национален фестивал догодина

Една завладяваща самодейност е на път да откри нов живот. Става дума за Националния фестивал на детските и младежките театрални студии, който е провеждан един единствен път. Фестивалът, който ще се организира под надпис „ Маските падат “, се провежда от Общински културен институт Дом на културата „ Средец “ с поддръжката на Национален фонд „ Култура “. Според регионалния шеф на Русе Анатоли Станев събитието дава един доста добър късмет за изява на младите ни гении и в същото време дава опция да се чуе новото мислене. „ Театърът предизвика и вълнува. Той ни учи на сериозно мислене и постоянно ни напомня истините от живота. Сигурен съм, че младите ни театрали имат с какво да ни изненадат “, разяснява още Станев. „ Приветствам сходни начинания и ще продължа да ги поддържам, тъй като знам, че българските младежи са надарени. Вярвам, че страната ще води целенасочена политика за развиването на креативния дух в страната ни “, добави още регионалният шеф.

Събитието ще се реализира в интервала сред 12-и и 14-и май следващата година в София в Дом на културата „ Средец “, намиращ се на ул. „ Кракра “ 2А. Право на присъединяване във фестивала има всяка любителска театрална групировка от страната, чиито членове са на възраст до 25 години.

Целите на фестивала са: да помогне професионалното израстване на младите изпълнители; разпространение на театралното изкуство и отварянето му към нови публики; създаване на нови пространства и зони за изпълнителски изкуства; синтез на изкуствата и продан на хрумвания и контакти. Това е фестивал на site-spesific театъра. „ Ние ще ви предложим пространства в постройката на нашия Дом, за които вие ще създадете нов, или ще адаптирате към този момент подготвен ваш театър. На ваше разположение ще бъде и стандартната ни театрална зала, само че преимущество ще има нетрадиционното ѝ потребление. Не ограничаваме броя на участниците и търсим разнообразието на форми, жанрове и стилове – драма, кукли, невербален спектакъл, пантомима, мюзикъл, огън, спектакъл навън и всевъзможни нови форми, които можете да осъществите “, споделят органиаторите. Темата на фестивала е „ Маските падат “. Пространствата и информацията за тях може да бъде открита на следния уеб уебсайт www.dksredets.com. Кандидатите би трябвало да изпращат предложенията си на имейл [email protected], или по пощата. До 15-и януари 2023-а е належащо да бъде подадено заявление за присъединяване в селекцията, което да съдържа: анотация на формацията; изложение на спектакъла, съпроводен с образен материал (скици, фотоси, видео, линкове и други, включително и от репетиции), а също и механически условия. До края на януари ще бъдат оповестени селектираните оферти и утвърдените обединения ще получат поръчка за присъединяване във фестивала, която би трябвало да бъде попълнена и върната на уредниците до 20- февруари. До 10-и март се чака да бъде подготвена и програмата и фестивала. Разходите за пътни, дневни и нощувки са за сметка на участниците. Всички обединения ще получат диплом за присъединяване във фестивала. Предвидено е журито да връчи материални награди за: най-въздействащ спектакъл; за иновация и ексцентричен метод към представянето на тематиката на фестивала, както и поощрителни награди. Журито резервира правото си да не връчва оповестените награди и при положение на нужда да ги видоизменя.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР