Една или много на брой ЕвропИ? - по този въпрос

...
Една или много на брой ЕвропИ? - по този въпрос
Коментари Харесай

Жан-Ив Потел: Враг съм на идеята за Европа на няколко скорости

" Една или доста на брой ЕвропИ? " - по този въпрос през днешния ден от 18:30 часа във Френския институтще дебатират Жан-Ив Потел - историк, есеист, политолог, учител в университетите Париж VIII, Париж I Пантеон-Сорбона, в Института за политически науки в Париж и във Варшавския университет, и професор Румяна Коларова - ръковдител на катедра " Политология "   в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и някогашен министър на образованието във втория длъжностен кабинет на президента Росен Плевнелиев . Това ще бъде седмият спор от поредицата " Нашата Европа " на Фенския институт в София.

На въпроса дали съществува една Европа или няколко Европи в една, можем да отговорим по друг метод, изясни в изявление за предаването ни " Хоризонт до обед " Жан-Ив Потел:

Можем да кажем " да, несъмнено, има разнообразни Европи ", тъй като има разнообразни култури, като даже правилото на Европа за разнообразието е едно от качествата, достолепията на Европа. Но лозунг на Европа е и " обединяване, единство в ова многообразие, тъй че въпросът е по какъв метод европейските народи да създадат по този начин, че да запазят това единение, само че съхранявайки разнообразието.

Според французина, точно тук е главният въпрос, само че неговият отговор не се крие в институционализирането на няколко скорости:
Разбира се, може да има една или друга тематика, по които една или друга страна ще бъдат по-близки в позициите си за разлика от други, само че дано да не институционализираме " една Европа ", " две Европи, или " три Европи " с разнообразни парламенти, с разнообразни контракти.

Аз съм в действителност враждебно настоен към концепцията за Европа на няколко скорости. Когато стартираме да разделяме и да раздробяваме, това насистина е една огрома заблуда - че ти ще разделиш, раздробиш и по-късно ще събереш. Не може - един път откакто си го унищожил, не може да го събереш, акцентира Жан-Ив Потел.
Подробности, както и цялото изявление, можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР