Една и съща фирма стои зад един от проблемните участъци

...
Една и съща фирма стои зад един от проблемните участъци
Коментари Харесай

Ако центърът не бъде ремонтиран качествено до март, София може да загуби парите от ЕС

Една и съща компания стои зад един от проблематичните сектори на Автомагистрала " Тракия " и ремонта на жълтите павета. Това разгласи пред служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. 

Той сподели, че казусът с ремонтите не е във компанията реализатор, а в метода, по който се разпореждат поръчките и е проведен контрола от страна на страната.

Според районния министър София е на път да загуби европейското финансиране за ремонта на центъра на града, обезпечено по Оперативна програма " Региони в напредък ", която се ръководи от Министерство на регионалното развитие. За да се усвоят парите, ремонтът на цялата централна градска част би трябвало да е подготвен и качествено осъществен до март 2023. Тепърва следва пренареждане на жълтите павета, ремонтът на ул. " Шишман " също продължава.

Заради забавянето от Министерство на регионалното развитие обмислят да стартират предварителни инспекции на осъществяването на плана.

Министерството установи неприятни практики при контрола и възлагането на построяването на двата лота на Автомагистрала " Тракия ", за които от служебното държавно управление настояват, че са " спестени " към 40 млн. лева

При сектора Стара Загора - Нова Загора има по-малко неналичия в материалите, в сравнение с при лота Нова Загора -Ямбол. Първият сектор обаче е строен на по-висока цена от втория, като и при двата има дребен гаранционен период.

" Затова си мисля, че още при самото възлагане на тези цени, най-вероятно е било безусловно замислено или планувано всичко това, което установихме. Защото няма логичност - второто трасе е с по-сложен релеф, а цената да е по-ниска. Освен това договорът е на цена без да има детайли на пътя - дефинира се сума, взема решение се, че тя би трябвало да стигне за ремонта на пътя и се стартира да се ремонтира без план ", сподели Шишков.

Регионалният министър уточни и други дефекти при организацията на пътното строителство. При главните поправки, осъществявани под формата на настоящи, се икономисват доста от надзорните процедури. Поръчките са възлагани по софтуерни планове, които, съгласно Шишков, не съществуват в правния мир, а дълги години в АПИ не е имало звено, което отговорно да управлява главните поправки на пътищата.

" Няма по какъв начин всички компании да са неприятни. Според мен имаме неприятен собственик в лицето на общините и страната. Ако нещата бъдат сложени по този начин, че всички да ги извършват, този проблем няма по какъв начин да се случи. Проблемът не е във компаниите, а в метода, по който се разпорежда. Фирмите нямат различен избор. Всички тези компании, които се занимават с пътно строителство, на процедура са заложници на страната и общините ", сподели Шишков.

Служебният районен министър съобщи още, че зимната поддръжка на пътищата е обезпечена.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР