Една и съща фирма стои зад един от проблемните участъци

...
Една и съща фирма стои зад един от проблемните участъци
Коментари Харесай

Шишков: Една фирма стои зад проблемен участък на „Тракия“ и ремонта на жълтите павета

" Една и съща компания стои зад един от проблематичните сектори на Автомагистрала " Тракия " и ремонта на жълтите павета ", това съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков , съобщи.

Става въпрос за " Трейс ".

По думите на Шишков обаче, казусът с ремонтите не е във фирмата-изпълнител, а в метода, по който се разпореждат поръчките и е проведен контрола от страна на страната.

Според него София е на път да загуби европейското финансиране за ремонта на центъра на града, обезпечено по Оперативна програма „ Региони в напредък “, която се ръководи от Министерство на регионалното развитие. За да се усвоят парите, ремонтът на цялата централна градска част би трябвало да е подготвен и качествено осъществен до март 2023. Тепърва следва пренареждане на жълтите павета , ремонтът на ул. " Шишман " също продължава. Заради забавянето от Министерство на регионалното развитие обмислят да стартират предварителни инспекции на осъществяването на плана.

От Министерство на регионалното развитие са открили неприятни практики при контрола и възлагането на построяването на двата лота на Автомагистрала " Тракия ", за които от служебното държавно управление настояват, че са " спестени " към 40 млн. лева

При сектора Стара Загора - Нова Загора има по-малко неналичия в материалите, в сравнение с при лота Нова Загора -Ямбол. Първият сектор обаче е строен на по-висока цена от втория, като и при двата има дребен гаранционен период.

" Затова си мисля, че още при самото възлагане на тези цени, най-вероятно е било безусловно замислено или планувано всичко това, което установихме. Защото няма логичност - второто трасе е с по-сложен релеф, а цената да е по-ниска. Освен това договорът е на цена без да има детайли на пътя – дефинира се сума, взема решение се, че тя би трябвало да стигне за ремонта на пътя и се стартира да се ремонтира без план. ", сподели Шишков.

Регионалният министър уточни и други дефекти при организацията на пътното строителство - при главните поправки, осъществявани под формата на настоящи, се икономисват доста от надзорните процедури. Поръчките са възлагани по софтуерни планове, които, съгласно Шишков, не съществуват в правния мир, а дълги години в АПИ не е имало звено, което отговорно да управлява главните поправки на пътищата.

" Няма по какъв начин всички компании да са неприятни . Според мен имаме неприятен собственик в лицето на общините и страната. Ако нещата бъдат сложени по този начин, че всички да ги извършват, този проблем няма по какъв начин да се случи. Проблемът не е във компаниите, а в метода, по който се разпорежда. Фирмите нямат различен избор. Всички тези компании, които се занимават с пътно строителство, на процедура са заложници на страната и общините. ", сподели Шишков.

Служебният районен министър съобщи още, че зимната поддръжка на пътищата е обезпечена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР