Една година след ултиматума на т. нар. “Вишеградска четворка“ европейските

...
Една година след ултиматума на т. нар. “Вишеградска четворка“ европейските
Коментари Харесай

„Вишеградците“ бутнаха двойния стандарт при храните. А къде бяхме ние досега?

Една година след ултиматума на така наречен “Вишеградска четворка “ европейските управляващи желаеха двойният стандарт при храните в Източна и Западна Европа да бъде неразрешен със закон. Мултинационалните компании ще бъдат задължени да продават артикули с еднообразно качество на територията на целия Европейски съюз.
На 11 април тази година директивата беше показана в Европейския парламент. Предвижда се тя да влезе в действие най-рано напролет на 2019 година По този метод недолюбваните от Брюксел страни от „ Вишеградската четворка “ - Чехия, Унгария, Полша и Словакия, свършиха "мръсната " работа на покорните и раболепни до момента политици в България, които не виждаха нищо неприятно в това българите да купуват скъпи и некачествени храни. Нещо повече - през последната година политици от ГЕРБ упрекваха в популизъм и „ антиевропейска изразителност “ всеки, който повдигне въпроса за двойните стандарти на непознатите компании у нас. Българска социалистическа партия беше единствената политическа мощ, която направи опит да анулира част от непазарните практики на непознатите хипермаркети у нас посредством Закона за комерсиалните вериги.
Сега, когато Чехия, Унгария, Полша и Словакия принудиха управлявания от Запада Европейския съюз да забрани тази порочна процедура, внезапно и родните политици прозряха, че от години популацията е насила да яде скъпи и в това време нездравословни храни. България няма съвсем никаква заслуга за успеха на „ Вишеградската четворка “, и по остарял табиет опитва да се качи на влака на спечелилите. Управляващите желаят да си припишат заслуги за анулацията на двойния стандарт при храните, макар че до неотдавна бяха изцяло съгласни с „ огромните шефове “ от Брюксел, които отричаха хранителния апартейд на корпорациите в Източна Европа.
Следващият месец Европейската комисия ще показа на страните-членки на Европейски Съюз методика, с която да тества мултинационалните марки и техните артикули. Еврокомисарят по правораздаване, правата на потребителите и тъждество на половете Вера Юрова счита, че поради подготвяната регулация фирмите са "изнервени " и че по нейно мнение ще има огромен отпор. Хранителната промишленост от години твърди, че разликата в сякаш идентичните артикули е поради това, че фирмите желаят да удовлетворят културните желания в кулинарията на страните.

"Вишеградската четворка " поведе борбата през март 2017 година
През март 2017 година, от Варшава страните от „ Вишеградската четворка “ приканиха Европейския съюз да вземе ограничения против производители на храни, включващи нискокачествени съставки в артикули, предопределени за продажба в по-бедните членки на Общността.
На срещата на върха министър председателите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия желаеха Европейската комисия да вземе законодателни ограничения, които да забранят сходни практики “. „ Това унижава жителите и основава две категории хора ", уточни словашкият министър председател Роберт Фицо.
Организации за отбрана на потребителите и държавни управляващи се оплакват, че някои производители на храни употребяват по-евтини съставки в продуктите, предопределени за Централна и Източна Европа, в сравнение с за същите артикули, които се продават в Германия и Австрия. В момента тази процедура е позволена, защото разпоредбите на Европейски Съюз изискват само на опаковката всички съставки да са ясно изброени.
През майрт 2017 година Министерството на земеделието на Словакия показа резултатите от лабораторни проби, показващи, че половината от 22 продукта, купени в словашката столица Братислава, се разграничават по усет, външен тип и състав от същите артикули, купени в два австрийски града от другата страна на границата.
Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка изрази неодобрение от двойният стандарт. Пред Ройтерс той съобщи: "При някои артикули в действителност сме се трансформирали в европейско кошче за отпадък ". Законите на Европейски Съюз обаче не не разрешават такова нещо. Ако всички условия за сигурност на храните са изпълнени и наличието е разказано - проблем няма. Множество производители в Европа настояват, че разликите в продуктите им в разнообразни страни се дължат на "угаждане " на локалния усет и на „ познати предписания “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР