Една година след смъртта на Милен Цветков при катастрофа, предизвикана

...
Една година след смъртта на Милен Цветков при катастрофа, предизвикана
Коментари Харесай

В Бургас протестираха срещу ниските наказания за пияни шофьори

Една година след гибелта на Милен Цветков при злополука, провокирана от 23-годишен дрогиран водач, митингите против неналичието на санкции за пияни и дрогирани водачи не престават. Днес те бяха в Бургас. Междувременно " Пътна полиция " регистрира растеж на злополуките, провокирани от пияни и дрогирани водачи.

През 2020-а година, макар понижения трафик поради пандемията, е регистриран растеж с близо 15 % по отношение на 2019-а за произшествия, породени от пияни и дрогирани водачи. Миналата година са станали 91 такива катастрофи. Шестима са починалите, 133-ма души са били ранени. Често обаче провинилите се водачи се разминават с тежките санкции. За това през днешния ден в Бургас жители излязоха на митинг и желаеха по-строги наказания за убийците на пътя.

27-годишният Георги Костадинов губи живота си през 2019 година при тежка злополука на пътя Айтос-Карнобат. Автомобилът му е ударен от водач, който превишил скоростта с цели 90 км. Днес роднините на починалия мъж поддържаха митинга в Бургас против неефективните санкции за гибел на пътя.

" Аз като майка в действителност желая законът да се промени, тъй като е лишен един 27-годишен живот. Не заслужава шест години отнемане от независимост, тъй като това е максимумът, тъй като го водят за непредумишлено ликвидиране. Излизайки от делото, видяхме по какъв начин той се качва в колата и кара. Нито книжката му е отнета, нито нищо ", разяснява Славка Костадинова.

Делото към момента не е завършило. На първа инстанция виновникът получава 4 година затвор, само че апелира. Половин година почерненото семейство на Георги чака да се насрочи ново дело. Именно поради неефективността на правосъдната система бургазлии се сплотиха против ниските санкции за нарушителите на пътя, провокирали произшествия.

" Сводките от полицията всекидневно демонстрират такива водачи. Знаете, неотдавна имаше абсурд с една дама, хваната по обяд в Слънчев бряг дрогирана. Свалят й табелите, след няколко часа я хващат в " Сарафово ". Това демонстрира тоталната неналичието на боязън измежду обществото да се кара както пийнал, по този начин към този момент и дрогиран ", сподели уредникът на митинга Пламен Янев.

" Трябва да има сигурно наказване, а не да се протакат във времето и да се не помнят по този метод тези произшествия, които се случват ежедневно ", счита Станимир Христов.

Последните статистики демонстрират, че пияни и дрогирани зад кормилото се качват най-вече младежи.

" Може би се усещат безнаказани. Така че, надяваме се да има правосъдна промяна, която да контролира това нещо и хората, които употребят опиати и алкохол, да получат наказване ", сподели Станислав Иванов.

Протестиращите сервираха цветя пред Съдебната палата в Бургас в памет на починалите на пътя.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР