Една година след опита за преврат, Турция все още не

...
Една година след опита за преврат, Турция все още не
Коментари Харесай

Ердоганска Турция след преврата - между авторитаризма и съпротивата

Една година след опита за прелом, Турция към момента не може да се сплоти зад една истина какво в действителност се е случило.

Турският президент Реджеп Ердоган употребява несполучливия опит за прелом, с цел да усили своите пълномощия.

Още по тематиката
" Маршът за правдивост " кулуминира с многохиляден протест в Истанбул тази неделя, а арестите на обвинени " гюленисти " не престават

Причината за антиправителствения митинг е осъждането на депутата Енис Бербероглу за предоставена информация на медиите за хипотетичен трафик на оръжия към Сирия

Причината за антиправителствения митинг е осъждането на депутата Енис Бербероглу за предоставена информация на медиите за на хипотетичен трафик на оръжия към Сирия

Всичко стартира с откъслечни клюки за неидентифицирани военни самолети, които летят прекомерно ниско над турската столица. Шумът от моторите им още не е заглушен, когато първите танкове стартират да обикалят улиците на Анкара и Истанбул.

Около 10 часа вечерта тъкмо преди една година турските жители излизат на улиците на Истанбул, с цел да пазят страната си от хипотетичен опит за прелом. Призовани са от своя президент Реджеп Ердоган по локалния канал на CNN, който ги приканва по лайфстриим услуга, една от тези, които самият той от месеци лимитира, да излязат на улиците и да спрат на протичащото се. Насреща им обаче бойци, оповестили се против властта, употребяват детайла на изненадата и блокират значимите връзки в Истанбул, мостовете Фатих Султан Мехмет и Босфора.

Превратът против президента Ердоган е бързо сподавен, равносметката - близо 300 убити и над 2000 ранени, постройката на Народното събрание е бомбардирана, а до сутринта към този момент има и разгласен провинен - опозиционият свещеник Фетхуллах Гюлен, който от години е в неприятни връзки с Ердоган и живее в изгнание в Съединени американски щати.

В изключително състояние една година

Още на петия ден след опита за боен прелом турският президент и водач на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) разгласи изключително състояние в страната. Първоначално за три месеца, Ердоган продължава да не анулира изключителното състояние към този момент година, което усилва президентската му власт, давайки му власт над Народното събрание.

" Ще свърши, когато този проблем е изцяло изкоренен, " ясно изрази позицията си за изключителното състояние Ердоган, присъствайки на едно от многочислените празненства по случай годишнината от проваления прелом.

В момента в Турция власт има един президент, една партия, един глас, който не разрешава обществените събирания, лимитира човешките права и заличава всякаква съпротива в една другояче демократична страна. Ердоган е назначил и комисия, която би трябвало да разбере по какъв начин военният прелом не е спрян в точния момент.

Същият този опит за прелом послужи и като мотив Реджеп Ердоган да разгласи обществено допитване по превръщането на Турция в президентска република. Референдумът от 16 април тази година получи малко над 50 % от гласовете, което дава период от три години на държавното управление да одобри измененията в конституцията, трансформирайки Ердоган в еднопосочен водач.

Една от най-големите промени е против правата на близо 20-милионното кюрдско население в Турция. Нов закон, който се чака да бъде признат от държавното управление, ще глобява с 3000 евро тези, които употребяват думи като " Кюрдистан ", " кюрдски градове " и " арменски геноцид " в Народното събрание. Забранени ще бъдат и плакати, които подлагат на критика властта, постоянно употребявани от опозицията.

Разединение

Но въпреки рефендумът да мина в интерес на президента, Турция остава разединена. Според поддръжниците на Ердоган тази нощ на експанзия е подбудена от скришен, прозападен проект за намаляване на властта, до момента в който останалите са раздрани сред секуларярни, националисти и малцинства като да вземем за пример кюрдите.

" Г-н Ердоган е обожаван от половината население и ненавиждан от другата. Каквато и политика да предприеме той, тя ще се одобри единствено от едната половина и отхвърли изцяло от другата, " проучва пред Financial Times Сонер Кагапти от Вашингтонския институт.

Недоволството против президента отвън страната се корени в цялостното обвиняване, че почитатели на философията на Фетхуллах Гюлен, който от 1999 година живее в Съединени американски щати, се прикриват във властта, измежду опозицията, измежду публицисти и учени.
През последната година Ердоган е подхванал чистка на всички институции, в това число армията и полицията.

Турският правосъден министър Бекир Боздаг разгласи, че за последната година над 50 хиляди души са пратени в пандиза по обвиняване по отношение на организацията на Фетуллах Гюлен. Други 168 хиляди души са изправени пред съда, а 100 хиляди служители губят работата си. Последните жертви на всеобщата чистка са 75 академични преподаватели и някогашни съветници на водача на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Докато хиляди са в пандиза, другите живеят в боязън да не бъдат уличени в поддръжници на Гюлен. Някои от фамилиите на арестуваните са подали обвинявания в Международния съд за човешки права, а западните водачи упрекнаха Ердоган във водене на последна политика. Докато английски и немски политици търсят в допълнение удостоверение за случилото се, Съединени американски щати към момента отхвърля да екстрадира Фехтуллах Гюлен, който от своя страна изцяло отхвърля каквото и да е отношение към случилото се.

По-рано тази седмица турският министър на правораздаването Бекир Боздаг разгласи, че съдружниците на Турция са били подведени от гюленисти на открито, като се опълчи на " мръсни интервенции за пострадване на репутацията на Турция ".

А предходната неделя беше и кулминационната точка на протестния 450-километров марш срещу авторитаризма, който стартира от Анкара и приключи в Истанбул. Хиляди участваха в общественото събиране и скандираха името на Кемал Кълъчдаролу, водача на опозиционната Републиканска национална партия (РНП).

Ердоган подцени протестиращите, обвинявайки ги във " влюбени в тероризма, които извървяват дистанцията поради Гюлен и РНП ". Ердоган даже ги оприличи в " безсрамни двуличници ", които съпоставят своя марш с " мъчениците и тези, които дадоха кръвта си за демокрацията, борещи се против преврата ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР