Една година по-късно Рафаел Надал и Доминик Тийм отново са

...
Една година по-късно Рафаел Надал и Доминик Тийм отново са
Коментари Харесай

Надал и Тийм определят шампиона на "Ролан Гарос"

Една година по-късно Рафаел Надал и Доминик Тийм още веднъж са на край и ще спорят за трофея на " Ролан Гарос ". Двамата най-хубави играчи на клей сега стигнаха до мача за купата за втори следващ път и през днешния ден ще дефинират първенеца за 2019 година Преди 12 месеца Краля на клея не срещна съществени компликации и завоюва с 6:4, 6:3, 6:2.

Големият въпрос, задаван от всички анализатори и почитатели обаче е може ли Тийм да смъкна испанеца от върха? С 11 трофеи в Париж Надал още веднъж влиза като любимец, като на негова страна са и доста от обективните фактори.

Двамата си осигуриха присъединяване на финала, откакто отстраниха противници от максимален диаметър. Надал преодоля Роджър Федерер с чиста победа в три сета, до момента в който Тийм трябваше да играе два дни и пет сета против Новак Джокович.

" Намирам Доминик изменен, той усъвършенства непрекъснато играта си и това стигане до втори следващ край не е по никакъв начин инцидентно. Определено е по-готов от предходната година за среща с Надал ", предвижда анализаторът на " Евроспорт " Матс Виландер.

Според именития швед обаче преимуществото продължава да бъде на страната на Надал.

" Тийм няма да завоюва от това, че игра в събота. " Ролан Гарос " е жесток шампионат и тук всеки ден отмора се отразява удобно. Надал игра във вторник и петък, а това е голямо преимущество против Доминик ", добави някогашният №1.

Финалният мач е през днешния ден от 16 часа. В България " Ролан Гарос " се излъчва по " Евроспорт " и БНТ3.
Изходните позиции
Двубоят ще сложи на тестване физическите сили на Тийм, който би трябвало да играе в четвърти следващ поради отлаганията на мачовете и спиранията към преваляванията в Париж. През двете седмици на шампионата 25-годишният австриец е прекарал 15 часа и 25 минути на корта, против 13 часа и 24 минути за Надал, който имаше и по-голяма отмора, откакто игра в петък.

Пред Тийм стои и огромното предизвикателство да в профил първите двама в международната класация в границите на един шампионат. Ако го реализира ще стане едвам деветият в историята на тениса, като от дейните играчи това е правил единствено Стан Вавринка, освен това два пъти. Швейцарецът го реализира по пътя към купите си на Australian Open 2014 и " Ролан Гарос " 2015.

" Да играеш против Рафа постоянно е голямо тестване. Той е печелил тук повече от всеки различен и е любимец, няма какво да се лъжем. Ще бъде доста мъчно, само че съм подготвен. Надявам се да имам малко повече шанс от предходната година ", сподели австриецът преди срещата.

Предимството обаче напълно е на страната на Надал, който завоюва и трите мача сред двамата в Париж, освен това без да загуби сет. В общия баланс от 12 срещи Надал има осем победи. До момента двамата са имали единствено една среща на корт друг от клей и това се случи на миналогодишния US Open, когато Надал победи в петсетов четвъртфинал, въпреки да загуби първия сет с 0:6.

Ситуацията през 2019 година си наподобява доста с тази преди година, откакто Тийм още веднъж взе победа над испанеца преди " Ролан Гарос ". Преди година той го в профил в Мадрид, а в този момент в Барселона, и двата пъти в два сета.
Пътят до финала
Преди началото на " Ролан Гарос " надмощието на Надал над всички останали на алено беше поставяно под подозрение поради здравословните проблеми на испанеца. Той лекуваше контузия и в подготовката за шампионата в Париж завоюва единствено една купа – в Рим. Статистиката обаче демонстрира, че Надал продължава да бъде на извънредно равнище.

Дотук в шампионата испанецът изгуби единствено един – против Давид Гофен в третия кръг. По безусловно същия метод, както и през 2018 година, когато в границите на две седмици единствено Диего Шварцман съумя да му вземе сет на четвъртфинал.

Представянето на Краля на клея обаче е даже по-доминиращо, откакто преди финала той е дал единствено 48 гейма на своите противници, против 55 през предходната година на същата фаза.

На хартия Надал имаше огромни тествания в четвъртфинала и полуфинала, само че се оправи без особени проблеми с Кей Нишикори (6:1, 6:1, 6:3) и Федерер (6:3, 6:4, 6:2).

Ситуацията беше друга при Тийм, който трябваше да демонстрира бойния си дух през цялото време. В първите си три мача австриецът загуби по един сет против Томи Пол, Александър Бублик и Пабло Куевас. От осминафиналите обаче четвъртият в схемата подвигна оборотите, побеждавайки в три сета Гаел Монфис и Карен Хачанов.

Епичният полуфинал с Джокович единствено затвърди положителната форма, в която се намира 25-годишният Тийм.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР