Една година мина от началото на пандемията, търпението на всички

...
Една година мина от началото на пандемията, търпението на всички
Коментари Харесай

Здравният министър за протестите: Затворихме моловете, защото учениците* отиват там

Една година мина от началото на пандемията, търпението на всички е изчерпано. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов, помолен от кореспондент на Българска телеграфна агенция да разяснява днешните митинги против ограниченията на РЗИ в Плевен и други градове.

" Моловете бяха затворени, тъй като доста постоянно ни упрекват като имаме електронно образование, че учениците отиват в моловете. Нека да забележим какво ще се случи идната седмица - две, с цел да преценим по какъв начин ще продължат ограниченията. Аз мисля, че доста бързо ще излезем от тях. Нека хората показват мнението си по този метод, напълно разбираемо е тяхното неодобрение, само че задачата, която ни води и която преследваме е запазването на оптимално огромен брой човешки животи ", разяснява министър Ангелов.

Мерките чакам да дадат резултат и след две седмици ще разясняваме по какъв начин ще продължаваме напред, акцентира той.

Според министъра на национално равнище ще бъде разисквано по какъв начин да бъдат подкрепени засегнатите от новите ограничения . Ще направя всичко като министър на опазването на здравето и тези хора да получат компенсации, в случай че законът го разрешава, посочи той.

" Всеки от нас търпи вреди, персонални жертви, цената, която плащаме, е доста висока. Много малко ни би трябвало да достигнем заветните 60-70 % имунизирани , обръщаме трендове на искащите да се имунизират и на нежелаещите - това става с послания. По думите му всичките тези паники, през които прекосяваме, очевидно са диетата, с която би трябвало да преминем и дружно можем да излезем от нея ", означи той.

На въпрос за прогноза какъв брой ще продължи " новата вълна " , министърът сподели, че не може да даде математическа прогноза.

" Като доктор не мога да неистина. Знаем какво би трябвало да вършим, това, което мен ме радва е, че няма напрежение измежду лекарите, каквото беше през октомври - ноември, всички са спокойни, всички имат задоволително лекарства. Най-важното ни оръжие е имунизацията. Един зов - намираме се в доста тежка обстановка - дано не се популяризират погрешни изказвания или непроверени данни за имунизациите, тъй като това разколебава хората ", заключи министър Ангелов.

Той уточни, че в Плевен ще бъдат увеличени болничните кревати - интензивните с 11, и на всички лечебни заведения - 14 на брой, ще усилят приблизително с 21 % - общо 521. По думите му имунизирането в региона е с извънредно положителни темпове.

По-рано през днешния ден министърът посети лечебни заведения в Плевен и екипа на РЗИ.

Протестната вълна против новите ограничавания


Тази заран десетки представители на фитнеси, заведения, магазини и салони за хубост в молове, на детски школи в Плевен стачкуваха пред постройката на РЗИ с гледище за изясненост.

" Ние сме изкупителна жертва на цялата пандемия - фитнеси, заведения, молове, заведения за хранене, най неприятните ".

" За следващ път са затворени от през днешния ден за на следващия ден. Колко стока е това, която би трябвало да се изхвърли за десетки хиляди левове, пред банкрут. Ще протестираме до момента в който е нужно ".

Директорът на РЗИ доктор Илиян Минчев посочи, че на 26 март още веднъж ще има съвещание на щаба и отново ще се преглеждат ограниченията. Той сподели, че обезщетения ще има.

" На заместител министъра на общественото министерство сме изпратили всичките си заповеди за да бъдат обезвъзмездени ".

По-рано Владислав Монов, шеф на един от моловете, съобщи, че с новите ограничения над 700 души остават на улицата. Огнян Георгиев, член на Българската асоциация на заведенията, сподели:

" РЗИ затвори от през днешния ден за на следващия ден работещ бизнес, в случай че този бизнес е отворен единствено преди няма и 10 дни. Просто това е неуместно. Това е стока за десетки хиляди левове. Това е личен състав, който е извикан и му се заплаща заплата. Не на последно място най-големият проблем е, че когато локалното РЗИ затваря бизнеса, бизнесът няма опция да се възползва от нито една от обезщетенията, планувани. Ще настояваме нещо доста просто - да не отворят. Дори и здравният министър сподели преди два дни, че зад се види резултатът от дадени ограничения, би трябвало да се върнем три седмици обратно. Е, дано да забележим три седмици обратно какво се отвори ".

В Благоевград с изключение на моловете, затвориха и спортните центрове за 2 седмици, което също провокираха напрежение. Собствениците на фитнеси и спортисти излязоха на митинг пред постройката на Областната администрация.

" Явно ние сме комфортни, щото сме дребни, не сме кой знае какъв брой на брой и просто, с цел да се регистрира активност, ние сме постоянно разполагаем ", разяснява притежателят на фитнес Димитър Костадинов пред bgonair.bg.

" Разбрахме се следното нещо и заставаме градивно и дружно на една позиция, че след 5 дни, наблюдавайки непрекъснато резултатите, ще вземем решение за методите, по които ще не престават да работят фитнес залите на територията на цялата област ", разгласи регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов.

Напрежението, обаче ескалира. Към регионалния шеф полетя и чаша.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР