Една година и шест месеца условна присъда получи мним кардиолог,

...
Една година и шест месеца условна присъда получи мним кардиолог,
Коментари Харесай

Година и половина условна присъда за кардиолог с фалшива диплома

Една година и шест месеца условна присъда получи привиден кардиолог, „лекувал“ в продължение на 12 години пациенти, без да има приключена компетентност.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е наказан И.В., който бе приет за отговорен, че упражнявал специалност без съответната дееспособност, когато тя е обвързвана със опазването на здравето на популацията, оповестиха от прокуратурата.

Районен съд – Стара Загора е разгледал делото по общия ред, в 13 правосъдни съвещания, като са били разпитани очевидци и признати голям брой писмени доказателства, изискани от РЗОК – Стара Загора, както и от две болнични заведения. Прокурорът, взел участие в правосъдно съвещание, е изискал на подсъдимия да бъде несъмнено наказване към междинния размер от една година и шест месеца „ отнемане от независимост “, като на съображение чл.66,ал.1 от Наказателния кодекс, осъществяването на наложеното наказване да бъде отсрочено за период от три години, както и кумулативно плануваното наказване „ санкция “ в размер на 200 лв.. След като бил приет за отговорен от Районен съд – Стара Загора на подсъдимия И. В. е наложено наказване „ отнемане от независимост ” за период от една година и шест месеца условно с изпитателен период от три години, както и санкция в размер на 200 лв..

В хода на производството водено против И.В. е открито, че през 1985 година приключил висше образование„ Медицина “. През 1991 година след сполучливо положен държавен изпит той придобил права на експерт по ”Вътрешни заболявания “. През същата година И. В. подал документи да бъде причислен за специализация по „ Кардиология ”. Със Заповед е бил причислен за специализация в болница в гр. Стара Загора, като е почнал специализацията през юли 1991 година За образованието му по компетентност „ Кардиология ” му е била издадена брошура на специализиращия. През 1995 година и през 1996 година И. В. се явил на държавните изпити за компетентност „ Кардиология “, които не издържал.

След второто си несполучливо явяване на държавен изпит по компетентност „ Кардиология ” И. В. се снабдил с неистинско Свидетелство за приета компетентност „ Кардиология “.

През интервала 16.05.2003 година до 30.09.2015 година в Стара Загора, е упражнявал специалност обвързвана със опазването на здравето на популацията, като е практикувал като лекар-кардиолог, сключвайки контракти с НЗОК за осъществяване на високоспециализирани и профилирани медицински действия от пакет „ Кардиология “ по компетентност „ Кардиология “, както и в същия интервал е упражнявал специалността „ доктор “ със компетентност „ Кардиология “ в три лечебни заведения в Стара Загора, без да е имал за това съответната дееспособност, изискваща се за тази компетентност, според чл.13 ал.2 от Закона за лечебните заведение и одобрените медицински стандарти по „ кардиология “ с Наредба от 25.01.2010 година на Министъра на опазването на здравето, издадена на съображение член 6, алинея 1 от Закона за лечебните заведения.

Присъдата може да се стачкува и апелира пред Окръжен съд-Стара Загора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР