Една година без вода – на това изпитание са подложени

...
Една година без вода – на това изпитание са подложени
Коментари Харесай

Заради свлачище: 1 година без вода на морето

Една година без вода – на това тестване са подложени десетки семейства, наранени от свлачището сред Златни пясъци и Кранево. Преди пет години свлачището погълна път, морски фар и постройки.

Според ВиК – Варна ежедневните повреди на остарелия тръбопровод способстват за усилване на свлачищните процеси, които заплашват както парцелите на хората, по този начин и самия път, който свързва Варна с Дуранкулак. Засегнати са към 100 парцела, от които 60 са обитаеми.

„ Всичката вода, която влиза в къщата, се дренира в почвата и оттова имаме изкуствено предизвикателство на свлачищни процеси. Правим една обикновена сметка – едно семейство отива за събота и неделя на вилата си, харчи 400 литра вода дневно, за два дни – един звук вода. Тая вода няма къде да отиде, влиза в почвата. Смятаме, че има 50 къщи, т.е. 50 т вода за събота и неделя отиват да провокират свлачище. Хората не го мислят по този начин, знаят, че имат една къща, желаят да върви там, само че не знаят, че сами си подливат водата и къщите им заминават”, изяснява Олег Колев, експерт по свлачища и подсилване на територии в община Варна.

„ Историята е доста от дълго време. Ние вършим приходи за възобновяване на водоподаването от една година и един месец. Нямаме никаква вода – с претекста, че има кметска заповед, която стопира водоподаването на съображение това, че са зародили свлачищни процеси. Поискахме тази заповед от кмета с преднамерено писмо, той не ни я предостави”, споделят пострадали.

Всички институции настояват, че няма излаз, защото водата попива в ската. Вариант за реорганизация на остарелия тръбопровод или за създаване на нов няма.

От Министерство на регионалното развитие обясниха, че укрепването на свлачището би коствало над 60 млн лв., което поражда въпроса за целесъобразността на подобен разход. Най-вероятно ще се търсят решения като изместване на пътя. Кога и дали – към този момент няма отговор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР