Една формална стъпка остава пред Европа преди, за да се

...
Една формална стъпка остава пред Европа преди, за да се
Коментари Харесай

Цифровият сертификат за COVID или как Европа ще спаси туризма

Една официална стъпка остава пред Европа преди, с цел да се снабди с дигитален документ за COVID-19. Следващата седмица, на 8 и 9 юни, Eвропейският парламент ще разиска финално и ще гласоподава бъдещия общ документ за Съюза, който ще ни върне опцията за пътешестване.

Трите съществени европейски институции: Парламент, Комисия и Съвет, реализираха сложен компромис, едвам на четвъртия тур от договарянията посред им.
Снимка: btvnovinite.bg
След като Европейска комисия направи предлагането си за бъдещия общ европейски документ, на ход влязоха другите две институции. Парламентът се опита да отбрани ползите на европейските жители. Но Съветът, т.е. страните-членки, настоя 27-те да запазят независимостта си и свободата да вземат решение сами какво да вършат.

В последна сметка, по гледище на евродепутатите отпадна препоръчаното име: „ Цифров зелен документ “. Той не е „ зелен “, а пък и европейските жители не би трябвало да го свързват с придобилата известност към този момент „ Зелена договорка “. Затова името на документа е „ Европейски дигитален документ за COVID-19 ".

За страдание, евродепутатите не съумяха да се преборят изцяло за другите си две съществени претенции.
PCR тестванията да са безвъзмездни. Европейският парламент съумя единствено да издейства 100 млн. евро, точно за проби, с цел да се помогне най-малко на жителите, на които се постанова постоянно да минават граници. Държавите членки да не могат да постановат спомагателни ограничавания, след влизане в действие на документа на европейско равнище от 1 юли. И тук трябваше да правят отстъпка, тъй като страните членки остават свободни да постановат карантина, въпреки и единствено в изключителни случаи.
Сертификатът – късмет за възобновяване на туризма в Европейски Съюз

Освен нашите ваканции, работните места на милиони европейци в региона на туризма, зависят от документа.

Още през февруари, Европарламентът алармира, че положението на туризма, в границите на Европейски Съюз, е извънредно обезпокоително. Така се стигна до отчет по отношение на тактиката на Европейски Съюз за резистентен туризъм. Данните в него са стряскащи. От януари до август предходната година резервациите за пътувания са били с 92% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2019 година

За самолетните компании спадът е с 90%. 6 млн. работни места в Европейски Съюз са били застрашени поради епидемията.

Липсата за финансиране на туризма в предложенията на Брюксел за възобновяване, е сериозен минус, счита Европейският парламент.

„ В нашия отчет се желае финансова помощ от фондовете на Европейски Съюз, която да бъде разпределена сред страните членки. Това е, в случай че не получим настрана перо в бюджета, както поискахме предходната година. Сега желаеме Комисията да призове страните членки, районните и локалните управляващи – да включат туризма и пътуванията в тактиките за възобновяване от епидемията “, изясни Клаудия Монтейру де Агиар (ЕНП, Португалия), докладчик на Екологичен потенциал по отношение на основаването на тактика на Европейски Съюз за резистентен туризъм.

Десет страни към този момент са свързани с портала, основан от Европейска комисия. Седем от тях към този момент обявиха, че са подготвени да издават документа: България, Германия, Гърция, Дания, Полша, Хърватия, Чехия.

Сертификатът в България

Цифровият документ, с който можем да пътуваме свободно в страните от Европейския съюз, към този момент е наличен онлайн у нас.

Можем да го изтеглим елементарно и изцяло гратис от уеб страницата на Националната здравно-информационна система. Документът може да бъде получен без електронен автограф – единствено от притежателите на остарелия вид на документа.

В секция „ Аз и моето семейство “ избираме от падащото меню „ Цифров Коронавирус документ ". Трябва да въведем ЕГН, номер на персонална карта и националният референтен номер от остарелия документ.

Потребителите, които нямат досегашния документ, могат да се снабдят с новия вид през здравното си онлайн досие. За задачата обаче е нужен електронен автограф. Другите разновидности за приемане на документа са от персоналния доктор или от мястото, където е сложена имунизацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР