Една добра и една много лоша новина! Добрата е, че

...
Една добра и една много лоша новина! Добрата е, че
Коментари Харесай

Няма дом за тях: Връщат ги в концлагера в Разград

Една добра и една доста неприятна вест! Добрата е, че двете лъвчета от Разград, които бяха стъпкани от родителите си, оцеляха. Лошата е, че те най-вероятно ще бъдат върнати в зоокъта в Лудогорието, където изискванията са кошмарни и даже няма ветеринар.

Това стана ясно от обясненията на екоминистерството на питане на OFFNews за това какво се случва с бебетата.

Причината е, че нито един зоопарк с естествени условия в България не желае двете новородени - Терез и Масуд.

Те се родиха на 9 септември в Разград, когато край зоокъта имаше панаир. Оказа се, че на по-малко от клетката на лъвовете е била разпъната сергия, шумът от която изплашил родителите и те стъпкали бебетата. Едно от дребните умря, а другите две (Терез и Масуд) бяха откарани от екоактивисти в клиника в София.



След случая се разбра, че лицензът на зоопарка в Разград е изминал още през 2014 година, не е подновяван, а шефът не е спазил експлицитното напътствие на Министерството на околната среда и водите лъвовете да не се развъждат.

От ековедомството изясняват, че неведнъж са давали наставления за възстановяване на изискванията за животните и даже са предложили контрацептиви за лъвовете, които никой не изискал.



В момента всички зоопаркове в България били претъпкани с огромните котки и никой не желал да поеме грижите за Терез и Масуд.

Днес от фондация " Дивите животни " разгласява фотоси на двете дребни, които се възвръщат след контузията.

Ето и текста към тях:

" Поздрави от дребните разградски лъвчета, за чието оцеляване се грижим дружно с ветеринарните лекари от Ветеринарна клиника " Добро скимване ". Терез и Масуд са добре. Състоянието на Масуд, който беше в доста тежко при постъпването си в клиниката и към момента се храни със сонда, само че се усъвършенства с всеки минал ден. Движенията му към този момент се възстановяват, а бяха много затруднени първоначално от мощните болки от контузиите.

Институциите не престават да работят по проблема със зоопарка в Разград. Все още не е ясно къде ще отидат двете лъвчета след клиниката, само че ще поставим всички нужни старания да подпомогнем намирането на положително място за тях. "



Десетки хора са изразили признателност към клиниката за ангажираността по казуса във фейсбук. Повечето от мненията са, че двамата дребни красавци не би трябвало да бъдат връщани в " концлагера в Разград " и че в случай че никой не ги желае те би трябвало да намерят дом в някой резерват в Африка.

От Министерство на околната среда и водите обаче изясняват, че лъвчетата няма къде другаде да отидат с изключение на там, където са се родили.

" Ще ги върнем там. След като са ги развъдили, следва да поемат грижата за тях - да разширят клетките, да обезпечат ветеринар и да си оправят лиценза ", обявиха чиновници на ведомството на Нено Димов пред OFFNews.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР