Една десета от вота за Кирил Петков е дошъл от

...
Една десета от вота за Кирил Петков е дошъл от
Коментари Харесай

В електората на ПП: Фенове на Слави, избиратели на Божков, гласували за Луна

Една десета от вота за Кирил Петков е пристигнал от Българска социалистическа партия
46 на 100 от гласувалите на предходните парламентарни избори на 11 юли 2021 година за партия " ИТН " на Слави Трифонов са се преориентирали към групировката на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " на вчерашния избор.

Това демонстрира демографският профил на вота на организация „ Галъп Интернешънъл Болкан”.

62% от гласувалите за " Българско лято " на 11 юли през вчерашния ден са дали гласа си за Политическа партия. Това са създали и 45 на 100 от летните гласоподавателите на " Демократична България ". Една пета от електората на Политическа партия е пристигнал от Демократична България.

Любопитен факт от извадката е, че по 20 на 100 от гласувалите за Луна за президент, в избора си за парламент са се насочили към Политическа партия, към ГЕРБ и към Има Такъв Народ.



По-голямата група е единствено тази, пристигнала от Има Такъв Народ – тя е общо една трета от вота за Политическа партия. Гласове идват и от всевъзможни други места, като интерес съставлява фактът, че към 1/10 от вота за Политическа партия в действителност е пристигнал от Българска социалистическа партия. Това значи, че почти 15% от гласувалите за левицата на 11 юли и отишли до урните през вчерашния ден, в този момент са предпочели Политическа партия.

При Политическа партия проличава малко по-женски избор, „ изнесен “ и към хора с по-високи приходи и обучение, респективно - живеещи в по-големите обитаеми места.



Какъв е профилът на „ Възраждане “?

Партията е показана в най-различни социално-демографски групи, само че една от най-съществените елементи от гласувалите за нея са по-млади хора, т.е. типично за протестно насочени, по-радикални обединения. Половината от вота за партията е формиран от хора, които и през лятото са дали своят вот за „ Възраждане “. Останалата половина идва отвред (което е особено за нови формации), като измежду най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи от Българска социалистическа партия и така нататък



Кой гласоподава за Луна?

Вероятно в това гласоподаване има и тип протестен избор или избор с подигравка към системата. Това проличава от по-младата конструкция на вота. В същото време (а и обвързвано с това) проличава, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, спрямо другите съществени претенденти, дял роми.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР