Една чудна история за Джейн Гудол и шимпанзетата. Тя живя

...
Една чудна история за Джейн Гудол и шимпанзетата. Тя живя
Коментари Харесай

Специално: Джейн Гудол - която живя с шимпанзетата и говори техния език

Една чудна история за Джейн Гудол и шимпанзетата. Тя живя с тях в джунглата, тя приказва техния език, тя ги схваща като никой различен. Най-известната международна експертка по човекоподобни маймуни ще взе участие в Софийския фестивал на науката на следващия ден и даде особено изявление за " Панорама ".

Българска национална телевизия: Госпожо Гудол, здравейте от България!

" Здравейте от Борнмът, Англия! "

Българска национална телевизия: Човек и животно – къде е разликата?

" Чисто биологично, разлика няма. Всички сме от животинското царство. Ние сме петото човекоподобно. Най-голямата разлика е бурното развиване на интелекта ни. Животните са доста по-интелигентни, в сравнение с мислехме преди. Но въпреки всичко ние пратихме ракети на Марс. Предполагам, тъй като сме развили метод да поддържаме връзка с думи ".

Тя в действителност владее този език. Точно преди 6 десетилетия 26-годишната англичанка Джейн идва в днешна Танзания, с цел да посвети живота си на шимпанзетата. Живее с тях в джунглата месеци наред. И през днешния ден е най-големият специалист в света.

Българска национална телевизия: Кое е най-впечатляващото, което открихте у шимпанзетата?

" Че вършат и употребяват принадлежности. През 60-те се считаше, че единствено хората вършат това. Но шимпанзетата имат и просвета – на разнообразни места имат разнообразни култури на потребление на инструментите ".

Българска национална телевизия: Вие променихте метода, по който светът гледа на приматите. Има ли нещо, което към момента не знаем за тях?

" Тази година чествам 60-годишнината от първата ми експедиция за проучване на шимпанзетата в Гомбе. И към момента учим нови, нечувани неща за тях. Хубавото на дълготрайните проучвания е, че можеш да се запиташ да вземем за пример: " Поведението на майката въздейства ли върху развиването на потомството? “ Наблюдавам това към този момент пето потомство ".

Българска национална телевизия: Ако Дарвин е прав, приматите са нашите прародители. Но за какво човечеството е развило отрицателно отношение към тях, с изрази като " правиш се маймуна “! Дали нямаме комплекси, тъй като виждаме себе си в тях?

" Теорията гласи: преди към 6 милиона години живяло създание, полу-примат, полу-човек. И от този общ предшественик хората тръгнали по веднъж, а маймуните – по различен. На мнозина им е неловко, че толкоз доста си приличаме. 98,6 % от състава на ДНК-то ни е идентичен с шимпанзетата. Но за какво сме разнообразни? Как по този начин развихме този напреднал разсъдък? Той не значи, че сме мъдри. Не сме! Разбираме по какъв начин работи светът, само че продължаваме да го унищожаваме. Не се интересуваме от бъдещите генерации. Често използваме естествените запаси по-бързо, в сравнение с природата може да ги възвърне ".

За нея може да се каже доста: вегетарианка, академик, деятел, създател на институти и организации за запазване на природата, климата и биоразнообразието. Смята, че животинският свят е скъп, не съвършен.

" Беше огромен потрес за мен да открия, че и шимпанзетата могат да бъдат нападателни и жестоки, да водят примитивна война. Но могат да бъдат и грижовни, благи, алтруисти. Вижте днешните проблеми: обществени, екологически, политически, религиозни. Като осъзнаем разликата сред нас и приматите разбираме, че имаме интелектуалната дарба да създадем нещо, само че не го вършим. Защо? Заради устрема към власт и пари - и такава лакомия, че унищожаваме света. Вижте пандемията! Сами си причинихме болежка, от пренебрежение към животните. Допуснахме вирус като Ковид-19 да се трансферира от животно към човек. Нуждаем се от нови връзки с природата и нова, по-устойчива, по-зелена стопанска система. Ще се поучим ли? Мнозина го желаят. Но някои там, високо, са жадни да се върнат към остарялото. Да продължат да взимат ли, взимат от природата ".

Българска национална телевизия: Да не казвате, че този блян към власт, тази лакомия са ни вродени още от времето на човекоподобните?

" Да, наследили сме тези черти. Но имаме силата да ги направляваме. Просто огромният бизнес, държавните управления са потопени в материален метод на живот. Трябва да го променим, в случай че ни е грижа за децата ".

Българска национална телевизия: Минахме ли към този момент границата на заличаването на планетата и дивата природа? Или, както Вие казвате на едно място, има причина за вяра?

" Има дребен, но доста дребен, откъслек от време, в който, в случай че имаме воля, ще забавим климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Мотото на младежката ми стратегия за избавяне на света е " Заедно ще успеем! “. Можем, само че ще го създадем ли? Това е въпросът ".

Българска национална телевизия: Много мислители през днешния ден опълчват Бог и еволюция. Може ли да има вяра човек и в двете?

" Някои от най-великите мозъци, от Айнщайн насам, споделят, че има някакъв разсъдък зад Вселената. Когато учените кажат: " О, нелепости, знаем началото на Вселената – Големият гърмеж! “ Добре, да, от него стартира Вселената, планетите и всичко останало. Но какво стои зад него, преди него? Разбира се, не могат да отговорят ".

Българска национална телевизия: Да забележим животното и индивида. Отредено ли е положителното да победи злото?

" Само човек е кадърен на същинско зло. Животните могат да бъдат нападателни. Но единствено ние можем да седнем и да планираме по какъв начин да изтезаваме, по какъв начин да нараним някого допустимо най-тежко. Това е чистото зло. Какво да се прави? Основах младежка стратегия, " Корени и гранки “. Младите основават планове в помощ на хора, на животни, на околната среда, тъй като всичко е взаимосвързано. Събират се, навиват ръкави и работят. Младите да израснат с нови полезности – това е вярата ".

Българска национална телевизия: Методите Ви постоянно са били нетипични, ексцентрични, постоянно сте оспорвали стандартите. Да рискуваш – това ли е ученият?

" Е, доста учени не желаят да рискуват. Получават заплати от огромни компании, макар че знаят по какъв начин те не основават устойчива околна среда. Но си чакат заплатите … Нали ме разбирате? "

Българска национална телевизия: Разбирам… А кое е най-необичайното нещо, което сте правили?

" Стигнах до Кеймбридж, без да съм била в лицей, тъй като не можех да си го разреша. Бях обезпокоена, бях прекарала с шимпанзетата година и половина и в никакъв случай не бях ходила в университет. Там обаче ми споделиха, че всичко съм правила неверно. Не трябвало да давам име шимпанзетата, трябвало да ги номерирам – по какъв начин може да не знам, по този начин било научно. Не можело да приказвам за характера или за мозъка им, нито за страсти като наслада, горест, боязън, обезсърчение. Те били само у хората, споделяха. Но още кучето ми ме научи като дребна, че това не е правилно! Всеки, общувал с животно, знае, че освен ние имаме характери, мозъци, страсти. Също по този начин ми споделиха: " Не може да изпитваш емпатия, би трябвало да се следи хладно “. Това е изцяло неправилно! С емпатия можеш да вникнеш. И след това да влезеш в ролята на академик и да докажеш изказванието си ".

Утре тя ще взе участие в Софийския фестивал на науката, проведен от Британския съвет. И има обръщение към младите български учени.

" Ние, много поетично, свързваме обичта и състраданието със сърцето, макар че те въобще не идват оттова. Но въпреки всичко, когато и главата, и сърцето работят в естетика, тогава ще осъществим същинския си човешки капацитет! Всеки ден, в който живеете на тази планета, Вие влияете. И можете да изберете по какъв начин. Например с какво се храните? Вредите ли с това на природата? Измъчват ли се животни, както в индустриалните ферми? Има ли детски труд, неравно възнаграждение? Какво ядете, какво купувате, какво обличате, по какъв начин се отнасяте с хората, с животните? Когато милиони дават своя принос светът да е по-добър, тръгваме в вярната посока ".

Българска национална телевизия: Глава и сърце в естетика: това ли е заветната фантазия на човечеството?

" Да! Глава и сърце в едно: единствено по този начин можем да реализираме мъдрост. А мъдростта се разграничава от разсъдъка. Мъдростта е топла. Тя схваща. Тя е отношение към света ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР