Eдна четвърт от субсидиите за земеделците задължително ще отиват за ...

Eдна четвърт от субсидиите за земеделците задължително ще отиват за

Порциите нови милиарди за агросубсидии: 25% за зелени и екологични мерки

Eдна четвърт от дотациите за земеделците наложително ще отиват за екологични действия , България ще може да дава най-много 15% за директни дотации към чувствителни браншове като отглеждане на животни , плодове и зеленчуци, а част от сумите ще бъдат " непокътнати " за млади и малки стопани. Така ще наподобяват главните дотации (познати като директни плащания) за селското стопанство през следващите пет години след 2022 година , които идват от Европейски съюз и националния бюджет и през финалните години се движат сред 1.3 и 1.5 милиарда лева

В момента България изготвя така наречен си стратегически проект , който би трябвало да разпредели парите за следващите години, като съгласно упоритостите на агроведомството той ще бъде изпратен в Европейска комисия до края на годината. А моделът в прочута степен припокрива сегашния метод на заплащане на парите с прочути смени в отделните бюджети и изискванията на подкрепяне .

Дотук е неразбираемо наистина ли ще бъдат въведени ефикасни тавани на заплащанията за едно стопанство - проблем , който силно визира България, доколкото тя е в разпределящи най- доста пари към огромни получатели, най- постоянно зърнопроизводители. В страната няма действителен надзор за съгласуваност и през накъсване големите арендатори си запазиха сумарните порции дотации .
25% от парите по 10 екологични схеми
През новия програмен срок , който ще продължи до 2027 година , 25% от парите в директните заплащания за фермерите ще бъдат разпределени в " зелени " схеми на подкрепяне , което ще се случи и в контекста на така наречен Зелена договорка в Европа, излиза наяве от прессъобщение на агроминистерството, където в края на предходната седмица се е състояла полемика по стратегическия проект .

Парите ще бъдат разпредели в 10 разнородни схеми, които би трябвало да насърчат поддържане на биологичното земеделие при обработката на земи или развъждането на животни, възстановяване на биологичното многообразие , опазване на почвения капацитет , намалено потребление на пестициди, нашарване на отглежданите култури. Ще има и характерни ограничения за екологични практики при трайните насаждения, поддържането на непрекъснато затревени площи и поддържане на биоразнообразието в горите, излиза наяве от информацията. И сега част от директните дотации са насочени към " зелени заплащания " - годишно те се движат към 400 млн. лева
До 15% за чувствителни браншове
Друг огромен порцион от европарите за земеделие и през новия програмен срок ще бъдат насочени по схеми за така наречен чувствителни браншове . Те могат да бъдат в границите на най-много 15%, като ще бъдат подпомогнати браншове като плодове, зеленчуци и отглеждане на животни . България и сега изплаща 13% от парите си по схеми за подкрепяне на тези браншове , като съгласно " от предходната година даже има най-високия бюджет за бранш " плодове и зеленчуци " в Европейски съюз . Годишно той е към 75 млн. лева Други 2% от парите в този момент се изплащат за развъждането на протеинови култури.

През новия програмен срок ще бъдат непокътнати и схемите, осигуряващи спомагателна дотация на малки фермери и млади аграрни стопани до 40 години.
Преговори на мудна скорост
Всъщност, въпреки новият програмен срок на Европейски съюз към този момент да е почнал , към момента не са завършили договарянията по земеделската политика поради непреодолимите все още разлики сред страните членки, европарламента и Европейска комисия . В момента тече временен срок до 2022 година , през който дотациите на фермерите ще бъдат изплащани по старите разпоредби . Целта в този момент е до декември да бъде реализирано единодушие на равнище Европейски съюз по новата Обща селскостопанска политика, а страните членки да са изготвили личните си проекти за разпределението на парите.

Според зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, представен от пресцентъра на ведомството, упоритостта е стратегическият проект на България да бъде пратен в Европейска комисия до края на годината. В края на октомври следва да се разисква и разпределението на подпомагането по бъдещата стратегия за развиване на селските региони .
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Инфраструктура 1 Транспорт 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Промишленост 3 Свят
Eдна четвърт от дотациите за земеделците наложително ще отиват за екологични действия , България ще може да дава най-много 15% за директни дотации към чувствителни браншове като отглеждане на животни , плодове и зеленчуци, а част от сумите ще бъдат " непокътнати " за млади и малки стопани. Така ще наподобяват главните дотации (познати като директни плащания) за селското стопанство през следващите пет години след 2022 година , които идват от Европейски съюз и националния бюджет и през финалните години се движат сред 1.3 и 1.5 милиарда лева .В момента България изготвя така наречен си стратегически проект , който би трябвало да разпредели парите за следващите години, като съгласно упоритостите на агроведомството той ще бъде изпратен в Европейска комисия до края на годината. А моделът в прочута степен припокрива сегашния метод на заплащане на парите с прочути смени в отделните бюджети и изискванията на подкрепяне .
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията , би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако публикацията Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя . Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деница Ватева