Eдна четвърт от субсидиите за земеделците задължително ще отиват за

...
Eдна четвърт от субсидиите за земеделците задължително ще отиват за
Коментари Харесай

Порциите нови милиарди за агросубсидии: 25% за зелени и екологични мерки

Eдна четвърт от дотациите за земеделците наложително ще отиват за екологични действия, България ще може да дава най-много 15% за директни дотации към чувствителни браншове като отглеждане на животни, плодове и зеленчуци, а част от сумите ще бъдат " непокътнати " за млади и дребни стопани. Така ще наподобяват главните дотации (познати като директни плащания) за селското стопанство през идващите пет години след 2022 година, които идват от Европейски Съюз и националния бюджет и през последните години се движат сред 1.3 и 1.5 милиарда лева

В момента България изготвя така наречен си стратегически проект, който би трябвало да разпредели парите за идващите години, като съгласно упоритостите на агроведомството той ще бъде изпратен в Европейска комисия до края на годината. А моделът в известна степен припокрива сегашния метод на заплащане на парите с известни промени в обособените бюджети и изискванията на подкрепяне.

Дотук е неразбираемо дали ще бъдат въведени ефикасни тавани на заплащанията за едно стопанство - проблем, който мощно визира България, доколкото тя е в разпределящи най-вече пари към огромни получатели, най-често зърнопроизводители. В страната няма действителен надзор за съгласуваност и през накъсване огромните арендатори си резервираха сумарните порции дотации.
25% от парите по 10 екологични схеми
През новия програмен интервал, който ще продължи до 2027 година, 25% от парите в директните заплащания за фермерите ще бъдат разпределени в " зелени " схеми на подкрепяне, което ще се случи и в подтекста на така наречен Зелена договорка в Европа, излиза наяве от прессъобщение на агроминистерството, където в края на предходната седмица се е състояла полемика по стратегическия проект.

Парите ще бъдат разпредели в 10 разнообразни схеми, които би трябвало да насърчат поддържане на биологичното земеделие при обработката на земи или развъждането на животни, възстановяване на биологичното многообразие, опазване на почвения капацитет, понижено потребление на пестициди, нашарване на отглежданите култури. Ще има и характерни ограничения за екологични практики при трайните насаждения, поддържането на непрекъснато затревени площи и поддържане на биоразнообразието в горите, излиза наяве от информацията. И сега част от директните дотации са ориентирани към " зелени заплащания " - годишно те се движат към 400 млн. лева
До 15% за чувствителни браншове
Друг огромен дял от европарите за земеделие и през новия програмен интервал ще бъдат ориентирани по схеми за така наречен чувствителни браншове. Те могат да бъдат в границите на най-много 15%, като ще бъдат подкрепени браншове като плодове, зеленчуци и отглеждане на животни. България и сега изплаща 13% от парите си по схеми за подкрепяне на тези браншове, като съгласно " от предходната година даже има най-високия бюджет за бранш " плодове и зеленчуци " в Европейски Съюз. Годишно той е към 75 млн. лева Други 2% от парите в този момент се изплащат за развъждането на протеинови култури.

През новия програмен интервал ще бъдат непокътнати и схемите, осигуряващи спомагателна дотация на дребни фермери и млади аграрни стопани до 40 години.
Преговори на мудна скорост
Всъщност, въпреки новият програмен интервал на Европейски Съюз към този момент да е почнал, към момента не са завършили договарянията по земеделската политика поради непреодолимите все още разлики сред страните членки, европарламента и Европейска комисия. В момента тече временен интервал до 2022 година, през който дотациите на фермерите ще бъдат изплащани по старите правила. Целта в този момент е до декември да бъде реализирано единодушие на равнище Европейски Съюз по новата Обща селскостопанска политика, а страните членки да са изготвили личните си проекти за разпределението на парите.

Според зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, представен от пресцентъра на ведомството, упоритостта е стратегическият проект на България да бъде пратен в Европейска комисия до края на годината. В края на октомври следва да се разисква и разпределението на подпомагането по бъдещата стратегия за развиване на селските региони.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Инфраструктура 1 Транспорт 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Промишленост 3 Свят
Eдна четвърт от дотациите за земеделците наложително ще отиват за екологични действия, България ще може да дава най-много 15% за директни дотации към чувствителни браншове като отглеждане на животни, плодове и зеленчуци, а част от сумите ще бъдат " непокътнати " за млади и дребни стопани. Така ще наподобяват главните дотации (познати като директни плащания) за селското стопанство през идващите пет години след 2022 година, които идват от Европейски Съюз и националния бюджет и през последните години се движат сред 1.3 и 1.5 милиарда лева.В момента България изготвя така наречен си стратегически проект, който би трябвало да разпредели парите за идващите години, като съгласно упоритостите на агроведомството той ще бъде изпратен в Европейска комисия до края на годината. А моделът в известна степен припокрива сегашния метод на заплащане на парите с известни промени в обособените бюджети и изискванията на подкрепяне.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР