Една - четвърт от населението ни е със затлъстяване, а

...
Една - четвърт от населението ни е със затлъстяване, а
Коментари Харесай

Двама от трима българи имат проблем с теглото, алармират експерти

Една - четвърт от популацията ни е със затлъстяване, а с нараснало тегло са 62% от българите, т.е. всеки двама от трима имат проблем с тежестта. Това заяви проф. Здравко Каменов, шеф клиника по Еднокринология и заболявания на обмяната в УМБАЛ " Александровска ".
Още по-тревожни са данните на Българското сдружение по ендокринология - 33% от популацията над 20 години са със затлъстяване . " То пораства с възрастта, то е повече на село и повече при мъжете ", добави специалистът и уточни, че тези хора са предразположени към най-малко 200 заболявания , измежду които захарен диабет, сърдечно-съдови болести, болести на опорно-двигателния уред, нарушавания във фертилитета, жлъчните пътища, честотата на карциноми, Алцхаймер, меланхолия и други
" Затлъстяването убива един от 14 души. Той убива повече хора по света, в сравнение с автомобилните злополуки, терористичните офанзиви и Алцхаймер, взети дружно " , сигнализира проф. Каменов.
Вече в международен мащаб затлъстяването и наднорменото тегло са по-пагубни от поднорменото тегло - от наскоро недохранените хора станаха по-малко от прехранените в международен мащаб, уточни още той.
България заема 10-то място по затлъстяване в Европа. Само в 5 европейски страни броят на хората с наднормено тегло е по-голям от този в България. Страната ни изпреварва трендовете във връзка с затлъстяването.  Около 13% са хората по света с този проблем, в Европа - 12.3%, а тук - 25%, по данни на Световната здравна организация.
Докато в Западна Европа сред 2 и 7% от бюджета за опазване на здравето отиват за битка със затлъстяването, тук казусът се неглижира, безапелационни са специалистите. " Повечето лекари подценяват разискването на намаляването на тежестта, заради липса на време или слагат непостижими цели на пациентите " , разяснява проф. Каменов. 
Неговият съвет е: по 40 пъти да се дъвче и 10 000 крачки дневно . " Като си дъвчеш храната 40 пъти, няма по какъв начин да ядеш бързо, а да се яде постепенно е извънредно значимо ", акцентира той.
Предразположеният към затлъстяване би трябвало да понижи вечерята си най-малко на половина и да я изтегли 3 часа преди сън, също да усили физическата си интензивност, само че последователно и деликатно. " Ако се втурне в тежки фитнес серии, може да настъпят неподходящи резултати ", предизвести професорът и предложи съвещания с кардиолози, ендокринолози и други експерти.
Особено сериозен е казусът при децата - делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата сред 5 и 9 години доближават до 17.1%, а девойките - до 10.2%, по данни на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ). Сред главните аргументи са ниската физическа интензивност, акцентира проф. Арман Постаджиян, шеф на отделението по кардиология в УМБАЛ " св. Анна " и предложи на родителите да лимитират децата си в използването компютри и Интернет и да ги подтикват да спортуват и играят на открито.
При 68% от момчетата и съвсем 80% от девойките в България са с ниска физическата интензивност , съгласно СФЗ. " Не е учебното заведение единствено по себе си отговорно. Трябва и родителите да се намесят. Те също би трябвало да имат физически привички ", добави проф. Постаджиян и предизвести, че затлъстяването е главен рисков фактор за сърдечно-съдови болести, диабет и чернодробни проблеми. Той уточни, че затлъстяването измежду децата се усилва и че в случай че си тлъст до полова зрялост, по-нататък това мъчно се понижава. " Не са единствено гените. Важни са традициите в фамилията ", акцентира той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР