Една четвърт от жителите на Естония са руснаци. А в

...
Една четвърт от жителите на Естония са руснаци. А в
Коментари Харесай

Нарва: една малка Русия в Естония


Една четвърт от жителите на Естония са руснаци. А в град Нарва руснаците даже са болшинство. За тях спорът сред Русия и Украйна е деликатна тематика. Как гледат те на напрежението в района?

В Нарва едвам 5% са естонци. Останалите - руснаци.

По река Нарва в североизточната част на Естония минава границата сред Русия и Европейския съюз. Сергей и Владимир идват да се къпят в реката всеки ден в 10 сутринта - в това число през зимата. Те са родени в Русия, имат съветски паспорти, само че след края на Съветския съюз са избрали да живеят на Запад.

Но пък наблюдават по съветската телевизия. " Путин споделя, че НАТО е опасност. Вероятно има право ", счита Сергей, сочейки към родината си от другата страна на реката. " Нали виждам по какъв начин границата на НАТО от ден на ден се приближава до Русия. По украинската, естонската или съветската телевизия може да се види по какъв начин всеки споделя своята позиция. "
Редакцията предлага
Руснаците в Нарва си остават руснаци

В Нарва живеят към 60 000 души. След края на Съветския съюз хиляди поданици на града губят работните си места в една огромна текстилна фабрика. Естония се причислява към Европейски Съюз и НАТО - само че напълно не всички в Нарва са въодушевени от това.

В този град руснаците са болшинство - към 95%. Тези хора и до през днешния ден се усещат руснаци и мислят като руснаци. Кметицата Катри Раик е наясно с това. Тя поставя цветя на паметника в края на града, който припомня за естонската война за самостоятелност с Русия преди повече от 100 години.

За Раик, която е историчка, мястото е доста значимо - и в подтекста на настоящето напрежение. " Трябва да работим всекидневно за това нашите руснаци да схванат за какво е значимо НАТО. Не би трябвало да губим нито ден, обяснявайки, че мирът не е нещо, което се схваща от единствено себе си. "

За да се опази мирът обаче би трябвало да се показва и мощ по отношение на Русия, счита естонската министър-председателка Кая Калас. През последните дни тя приказва пред редица интернационалните медии и акцентира: " Руският президент Владимир Путин схваща единствено от едно, а точно - от ясни рамки ".

" Никой няма потребност от война "

Навремето на Естония ѝ се постанова да бори интензивно за своята самостоятелност. Затова в този момент желае да помогне на Украйна - в това число с оръжия. " В продължение на 50 години Естония нямаше самостоятелност, от което пострадаха доста фамилии. Загубихме икономическата си мощ, загубихме свободата си. Затова е значимо това да не се случи още веднъж с други страни, които вървят по пътя към демокрацията - като Украйна в този момент. "

Оръжейни доставки от Естония? В граничния град Нарва се отнасят скептично към това желание. Подобно на доста други членове на съветската общественост, Сергей и Владимир считат, че за страната е по-добре да не се намесва в настоящата напрегната обстановка сред Украйна и Русия. " Искаме да живеем. Никой няма потребност от война. Затова би трябвало по-скоро да забележим по какъв начин можем да си сътрудничим. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР