Една четвърт от бюджета на Пловдив за култура тази година

...
Една четвърт от бюджета на Пловдив за култура тази година
Коментари Харесай

Пловдивската култура след Европейската столица на културата

Една четвърт от бюджета на Пловдив за просвета тази година ще бъде отделена на археологията, стана ясно от брифинг на зам.-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов. Общо за обичайни културни събития са планувани съвсем 2 млн. лева Още 3 млн. ще дойдат от премията на името на Мелина Меркури, която фондация " Пловдив 2019 " завоюва предходната година. Всъщност разширените проекти включват финансиране от съвсем 10 млн. лева, за остатъка от сигурните средства ще се търсят интензивно източници от европейски стратегии и спонсори.

През тази година не престават разкопките на Мал тепе, планувани са средства и за техническо планиране на пространството към Централна поща - озеленяване, реституция и консервация. Сериозна сума се влага в довършването на консервацията и отварянето за гости на Одеона, което включва действия по сцената и художествено осветяване на подземните галерии. Когато всичко това е готово, може да се твърди, че площад Централен ще бъде в действителност подготвен. 
От парите за просвета ще бъдат подкрепени музеите, библиотеките и читалищата в Пловдив. Ще бъде приключена фасадата на зала " Лотус ", има концепция за нов аквариум в Природо- научния музей, нов прожектор за Планетариума.  Общината ще подкрепи концепцията на МОН и Министерството на културата образователни часове да се изнасят в културни пространства. Наред с музеите и Народната библиотека, тук към този момент роля ще играят и 24-те читалища в община Пловдив. 
Най- огромното и изоставено от години кино " Космос ", което от време на време влиза в разнообразни проекти, само че до момента не е помръднало от застоя, тази година би трябвало да претърпи първата стъпка към превръщането си в Център за просвета и изкуство, план има, отделени са 150 000 лева за техническо планиране. 
Предстои сериозен ремонт на къща Недкович в Стария Пловдив, а къща Ламартин към този момент стана обект на диалози сред община Пловдив и посолството на Франция. Очаква се френската страна да подкрепи възобновяване на историческия монумент на културата и той да се трансформира в резидентен център.
Един от най-успешните културни планове на Пловдив в последните години беше дигитализирането на културното завещание в редица институции. Очаква се този развой да продължи, разчита се на финансиране от Норвежкия фонд за нововъведения. 
Община Пловдив до момента не е била изключително дейна в кандидатстването по планове, свързани с културата. Това състояние счита да промени Пламен Панов, който има опит в тази активност и беше началник на огромния и доста сполучлив план за дигитализацията на културното завещание. Една от концепциите му е образование на културните оператори за възстановяване на работата им, да могат да аплайват с планове по програмата " Творческа Европа ".
Две от сериозните вложения в културната сфера от предходната година - Голямата базилика и Градската художествена изложба, ще бъдат довършени през тази година с 1 млн лева Фондация " Пловдив 2019 ", основана преди пет години във връзка спечелването на семейството на Европейската столица на културата, ще продължи да работи с по-малък състав и на ново място, в общински парцел. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР