Една част от предложените конституционни промени са от типа на

...
Една част от предложените конституционни промени са от типа на
Коментари Харесай

Вигенин: Пращането в Украйна на нефункциониращи БТР-и е лицемерно съучастие

„ Една част от препоръчаните конституционни промени са от вида на „ напънала се планината, родила мишка ”, в това число концепцията в Конституцията да се промени националният празник на България. Това е неуместно и виждате, че целият спор отиде в тази посока. Според мен, това е добре премислено, тъй като предложенията в частта правосъдна власт са много противоречиви. ”

Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и на Народното събрание Кристиан Вигенин в предаването „ Тази заран ” по БТВ.

„ Виждам старания на обединението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи да се окопае във властта през Конституцията ”, предизвести той и изясни: „ Без да е написано, на процедура се отстранява ролята на основния прокурор. Разбира се, че има потребност да се ускори контролът, само че когато имаме един беззъб основен прокурор, дали това ще помогне за битката с корупцията? Още по-важното, което никой не разяснява е, че Висш съдебен съвет се разделя на правосъден съвет и прокурорски съвет, като в прокурорския съвет трима членове се избират от прокурорите, само че шестима – от Народното събрание. Това значи, че се открива цялостен политически надзор над прокурорския съвет. И при един беззъб основен прокурор и това, че настоящето болшинство има повече от 2/3 в Народното събрание, през измененията в Конституцията ще се откри политически надзор над прокуратурата. ”

Кристиан Вигенин видя конюнктурност в отнемането на пълномощия на президента. Според него това е посягане върху институцията и не трябва такива промени да бъдат правени според от това кой сега е президент.

„ Има смисъл да се разсъждава в посока мандатност на кметовете, само че два мандата е доста малко. Очевидно тези оферти са правени от хора, които нямат необикновен взор върху локалната власт и това наподобява като единственият метод някой да се докопа в локалната власт със скромното въздействие, което има. Струва ми се, че това е опит за посягане и върху локалната власт ”, сподели още социалистът.

Припомняйки, че Българска социалистическа партия е единствената партия, въвела ограничавания в мандатите за своите народни представители, Вигенин прикани тази мандатност, която се предлага, да се разшири и за народните представители.

„ Значи, те желаят народните представители да бъдат безконечни, като в това време поставят мандатност на всички други позиции. Ето отново един детайл на този опит на една избрана група да се бетонира във властта ”, акцентира националният представител от Българска социалистическа партия.

„ Въпросът със уеб страницата „ Миротворец ” е сериозен, тъй като се засягат правата на хиляди жители – освен съветски и украински, само че и на други десетки страни. Очаквам българската страна да отбрани българите, които са в този лист и да изиска от украинската страна те да бъдат извадени от него ”, безапелационен бе той.

По отношение на изпращането на военна помощ на Украйна, Кристиан Вигенин уточни, че Българска социалистическа партия е на позицията на 80% от българските жители, които са срещу това.

„ От друга страна, когато се изпраща такава помощ, дано не се героизират тези решения на болшинството, тъй като, когато просто се вписваш в листата с муниции с отпаднала нужда и нефункциониращи БТР-и, това по-скоро е лицемерно съучастничество, в сравнение с действителна помощ ”, разяснява социалистът, съгласно който България може да бъде същински потребна в напъните за мир, а не в поддръжката за ожесточаването на войната.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР