Една безсънна нощ може да помогне при депресия, сочи проучване

...
Една безсънна нощ може да помогне при депресия, сочи проучване
Коментари Харесай

Проучване: Eдна безсънна нощ може да помогне за преодоляване на депресията

Една безсънна нощ може да помогне при меланхолия, сочи изследване на интернационален екип от учени от Съединени американски щати, Китай и Канада. Те употребяват функционален ядрено-магнитен резонанс, с цел да сравнят по какъв начин се трансформира интензивността в разнообразни области на мозъка след една безсънна нощ.

Психеделиците са употребявани от коренното население от хилядолетия

След една сходна нощ настроението на множеството участници в изследването (независимо от психологичното им състояние) се влошило. 43% с анамнеза за депресивни епизоди имали усъвършенствано въодушевление. Установена е корелация сред интензивността на амигдалата и предната цингуларна кора.

Тази област наред с други неща играе значима роля в способността за надзор на прочувствените положения както при здрави хора, по този начин и при страдащите от меланхолия.

Общо данни са взети от 30 души с огромно депресивно разстройство и 38 души без. Резултатите от проучването са оповестени в  списание PNAS.

Смята се, че те може да подобрят признаците до 12 седмици

Експериментът е извършен в продължение на 5 дни. Първо на участниците е било разрешено да спят както нормално, след което е последвала една безсънна нощ. В същото време на всеки два часа бодърстване участниците попълвали въпросници за настроението си, до момента в който учените следили мозъчната им интензивност благодарение на магнитно-резонансно сканиране.

Учените смятат, че връзката сред амигдалата и предната цингуларна кора може да е обвързвана с устойчивостта на нервната система към нарушаванията на настроението след безсънна нощ и по този метод може да бъде евентуална цел за лекуване на меланхолия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР