Eдна акция на Allergan ще струва общо 188.24 долара, което

...
Eдна акция на Allergan ще струва общо 188.24 долара, което
Коментари Харесай

AbVie купува производителя на ботокс Allergan за 63 млрд. долара

Eдна акция на Allergan ще коства общо 188.24 $, което е с 45% над котировките при закриването на борсовата търговия в понеделник.

Американската фармацевтична компания AbVie разгласи, че купува производителя на ботокс Allergan за 63 милиарда $ и по този начин прибавя в портфолиото си един от най-големите играчи на пазара на здравна хирургическа хармония.

Акционерите на Allergan ще получат 0.8660 акции на AbVie и 120.30 $ в брой за всяка своя акция. Така една акция на Allergan ще коства общо 188.24 $, което е с 45% над котировките при закриването на борсовата търговия в понеделник.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Базираната в Чикаго AbbVie е под напън да диверсифицира портфейла си, защото е прекомерно подвластна от продажбите на лекарството си Humira за лекуване на артрит, което се конкурира с по-евтини версии в Европа.

" Това е трансформираща договорка и за двете компании, като реализира неповторими и допълващи се стратегически цели. Комбинацията от AbbVie и Allergan усилва способността ни да продължим да изпълняваме нашата задача за пациентите и акционерите ", съобщи Ричард Гонзалес, ръководител и основен изпълнителен шеф на AbbVie, в публично прессъобщение до медиите.

Според Максим Джейкъбс, шеф за Северна Америка в Edison Investment Research, договорката дава на AbbVie набор от активи, които ще й оказват помощ да се диверсифицира от Humira на доста преференциална цена.

Очаква се договорката да добави 10% към поправената облага на акция през първата година след приключването й, оповестиха фирмите.

Трансформация

Allergan е международен фармацевтичен водач, чийто артикули са ориентирани главно към четири основни лечебни области: здравна хармония, грижа за очите, за нервната система и гастроентерология. Компанията оперира в над 100 страни и придобива сегашната си значителност с помощта на основния изпълнителен шеф Бренд Сондърс. През 2014 година той направи серия придобивания и си построи репутацията на сполучлив управител.

През последните години обаче Allergan е изправена пред провокации, откакто през 2016 година Pfizer се отхвърли от договорката за 160 милиарда $ за закупуването й. Решението на управлението на американската компания беше отговор на оповестените от администрацията на тогавашния президент Барак Обама ограничения против придобивания, които позволяваха да се избегне заплащане на налози в Съединени американски щати върху пари, съхранявани в чужбина. Сделката с Allergan щеше да разреши на Pfizer да избегне заплащане на налози в Съединени американски щати върху паричните запаси от 128 милиарда $, съхранявани зад граница.

Оттогава акциите на Allergan са изгубили към половината от цената си.

Сандърс, дружно с различен член от борда на Allergan, ще се причислят към управлението на AbbVie след привършване на договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР