Едит Пиаф, известна още като La Mome Piaf (Момичето врабче)

...
Едит Пиаф, известна още като La Mome Piaf (Момичето врабче)
Коментари Харесай

Толкова много талант и болка, скрит в едно мъничко телце: 108 години от рождението на Едит Пиаф

Едит Пиаф , известна още като La Mome Piaf (Момичето врабче) и считана за знак на Франция, оставя дълготраен отпечатък върху музиката на XX век.

Тя е родена на 19 декември 1915 година в квартал Белвил в покрайнините на Париж, само че споменът за нейния безподобен глас е все толкоз ослепителен и до през днешния ден.
 Цитати от магнетичната Едит Пиаф  Цитати от магнетичната Едит Пиаф  Цитати от магнетичната Едит Пиаф  Цитати от магнетичната Едит Пиаф
Певицата е кръстена на здравна сестра , екзекутирана поради помощта, която оказва на съглашенски бойци в Белгия по време на Първата международна война - Едит Каваел. А ориста отрежда на детето също не по-малко трагичен живот.

Едит се ражда в фамилията на Анета Джована Мейар - улична певица от барберо-алжирски генезис и Луи-Алфонс Гасион - махленски акробат от Нормандия , което поражда и легендата, че изпълнителката е родена на тротоара на улица „ Белвил “ 72.

Малката Едит не остава за дълго при своите родители. Тя е изпратена при дядо си, само че там живее в недостиг. Новият дом на момичето още веднъж се оказва краткотраен. Когато дядо ѝ постъпва във френската войска, той води невръстното момиченце в обществения дом на майка си. Така Едит израства под грижата на проститутки .

Бъдещата певица страда и от нарушено зрение и прекарва част от детството си в цялостна слепота . В следствие тя още веднъж проглежда. Смята се, че оздравяването на французойката се дължи на мощ свише, само че мнозина са скептични към тази доктрина.

На 7 години Пиаф поема на път с цирковата натрупа на татко си. Това са и първите артистични изяви на момиченцето, които не остават незабелязани.

По-късно Едит се отделя от татко си и стартира да пее независимо като улична певица в Пигал и Менилмонтан.

Когато е на 16 години, Едит се влюбва в Луи Дюпон, а година по-късно ражда дребната Марсел. Но насладата на младата майка не трае дълго, тъй като щерка ѝ умира от минингит едвам двегодишна. Скръбта от загубата е допълнена и от нищетата, в която Едит едвам съумява да събере пари за погребението на единствената си рожба.

През 1935 година животът най-сетне подава ръка на дребничката Едит. В нощния клуб " Le Gerny " Луи Льопле открива даровитата певица. Тогава тя получава и прозвището La Mome Piaf (Момичето врабче).

Именно той е индивидът, който пръв поучава Едит да облече черна рокля, която се трансформира и в нейна запазена марка.

Годината се оказва доста сполучлива за певицата и тя записва първите си две песни. Н о ориста лишава Едит от единствения човек, който и е подал ръка. Льопле е погубен от гангстери идната пролет.
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
Скоро по-късно Пиаф стартира да работи с Реймънд Асо, който става неин ухажор. По това време започва да работи и с композиторката Маргерит Моно, с която в следствие си сътрудничи през целия си живот.

Пиаф продължава обичайно с осъществяването на реалистични шансони, идеализирайки живота си на улицата в песните си.

През 1940 година Пиаф получава роля в пиесата на Жан Кокто - “Le Bel Indifférent ”, а през 1944 година се среща с Ив Монтан в Париж, като го включва в представленията си и му става наставник и държанка.

След края на Втората международна война славата на Малкото врабче се разнася и в чужбина. Едит прави турнета в Европа, Съединени американски щати и Южна Америка и оказва помощ на не малко прохождащи артисти.
 image2_16x9.png Годишният Хороскоп за 2024-та на Edna.bg! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
През 1947 година, след голям брой краткотрайни флиртове, тя намира любовта в лицето на боксьора Марсел Сердан. Но още веднъж, след единствено 2 години, тя би трябвало да преживее загуба. В памет на починалия в самолетна злополука собствен обичан, тя написа „ Химн на любовта “, една от най-известните ѝ песни.

През април 1963 година Едит записва последната си ария и няколко месеца по-късно умира.

Римокатолическиат архиепископ отхвърля да извърши траурен ритуал заради неправдивия живот на певицата, само че тя намира своя покой в гробището Пер Лашез в Париж, до щерка си Марсел. Церемонията на гробището е посетена от повече от 100 000 поклонници.



Едит Пиаф получава доста малко мигове на персонално благополучие, само че със соята неподражаема страст, с мощния си присъщ глас, прикрит в това мъничко телце, понесло толкоз доста скърби, тя допира душата на генерации.
 Цитати от магнетичната Едит Пиаф  Цитати от магнетичната Едит Пиаф  Цитати от магнетичната Едит Пиаф  Цитати от магнетичната Едит Пиаф
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР