Единството в НАТО никога не е било по-силно, заяви днес

...
Единството в НАТО никога не е било по-силно, заяви днес
Коментари Харесай

Байдън: Цената от санкциите се понася не само от Русия, но и от Европа и САЩ

" Единството в НАТО в никакъв случай не е било по-силно ", съобщи през днешния ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън след изключителната среща на държавните и държавните ръководители на страните от алианса в Брюксел.

" Трябва да останем изцяло единни. Никога не съм казвал, че глобите (срещу Русия поради войната в Украйна) могат да сдържат ", добави той.

По неговите думи е значимо глобите да бъдат поддържани дълготрайно, тъй като, в случай че останат в действие за година, това би спряло съветския президент Владимир Путин. " Най-важното е да останем единни. Светът вижда какъв брой е нечовечен този човек, какъв брой почтени хора измряха или животът им бе погубен ", добави Байдън.

" Цената от глобите се понася освен от Русия, само че и от Европа и Съединени американски щати ", означи той в отговор на въпрос за заплахата за доставките от храни. По неговите думи на днешната среща на Г-7 този въпрос е бил разискван. Той прикани страните по света да отстранен рестриктивните мерки за експорт на храни.

" Китай схваща, че икономическото му бъдеще е доста по-свързано със Запада, в сравнение с с Русия ", съобщи Байдън. Той изрази вяра Пекин да не поддържа Москва против Киев.

По мотив опцията Украйна да се откаже от част от земите си, с цел да реализира мир, Байдън съобщи, че това ще преценяват управляващите в Киев . " Не имам вяра да се наложи, само че е въпрос на договаряния ", уточни той.

Байдън поддържа предложенията за премахване на Русия от Г-20. Според него би било добре Украйна да бъде поканена на срещите на този формат.

Президентът на Съединени американски щати заключи, че са реализирани трите цели от днешните срещи в Брюксел - да се обезпечи спомагателна военна и филантропична помощ на Украйна, Съединени американски щати да наложат още наказания на Русия, да бъде заздравен източният фланг на НАТО. Той означи, че Съединени американски щати обезпечават два милиарда $ за въоръжаване на Украйна и са подготвени да провиснал още един милиард $ за филантропични потребности.

Евролидерите няма одобряват нов пакет наказания против Русия

В същото време на провеждащата се среща на върха на Европейския съюз в Брюксел нидерландският министър председател Марк Рюте разгласи, че няма да бъде одобряван пети пакет наказания против Русия поради войната в Украйна. " Вече наложихме много наказания и навлизаме в много комплициран терен ", изясни той позицията си на влизане в срещата.

Представителите на трите прибалтийски еврочленки упорстват за допустимо повече наказания против Русия, даже против енергийния ѝ бранш. Полският министър председател Матеуш Моравецки е склонен с тях - съгласно него Евросъюзът би трябвало да смачка Русия със наказания, тъй като тя се пробва да съживи Империята на злото - Съветския съюз .

Лидерите на Г-7 приканиха преди този момент богатите на нефт и на природен газ страни да се държат отговорно и да усилят добива и доставките за интернационалните пазари, с цел да компенсират загубите от дейностите на Русия.

Японският министър председател Фумио Кишида разгласи, че Токио отпуска 100 милиона $ филантропична помощ за Украйна и за страните, които одобряват бежанци от там.

Германия усилва парите, които отпуска за същата цел до над 370 милиона евро, а настрана ще обезпечи 430 милиона евро, за отбягване на всеобщ апетит в разнообразни страни поради нарушаването на износа на зърно от Украйна, съобщи немският канцлер Олаф Шолц.

Той отхвърли опцията Германия да заплаща с рубли за съветския газ. " Това решение на Русия е нарушаване на подписаните контракти ", съобщи италианският министър председател Марио Драги. Премиерът на Словения Янез Янша изрично съобщи, че Любляна няма да заплаща с рубли.

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани Китай като велика мощ да влезе в подобаващата за по този начин роля на медиатор за преустановяване на съветската война против Украйна.

А турският президент Реджеп Ердоган съобщи в Брюксел, че Русия не трябва да приема като опасност за сигурността й днешните решения на НАТО за подсилване на защитата на алианса. Ердоган прикани съдружниците на Турция да прекратят глобите против нея поради пазаруването на съветски зенитни комплекси С-400.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР