Единственото сигурно нещо в живота е, че той върви напред

...
Единственото сигурно нещо в живота е, че той върви напред
Коментари Харесай

Как да забавите стареенето на косите

Единственото несъмнено нещо в живота е, че той " върви напред " и непрекъснато се трансформира. Променяме се и ние, трансформират се телата ни, в това число и нашите коси.

С годините растежът на космите се забавя, диаметърът на фоликулите понижава, а кожата на главата става по-суха. Всички тези фактори въздействат - и на типа на косата, и на самото чувство за нея.

От една страна повода за това е оксидативният стрес, а от друга - хормоналните промени, които се случват в тялото ни с годините. Разбира се, от основно значение е и генетиката.
 Снимка 564449
Посивяването

Намирането на сиви косми постоянно е първият физически симптом на стареенето на косата, което хората виждат. Възможно е да се събудим един ден и просто внезапно да видим сивите косми, само че това напълно не е нещо, което се случва ненадейно, за една нощ.

Всъщност, телата ни стартират да остаряват на клетъчно равнище още от момента, в който достигнем своите 20 години. Така най-малко настояват експертите. Същото се отнася и за косата - процесът на стареене стартира и протича под повърхността на косъма в космения фоликул.

Причина за сивата коса е забавянето на производството на меланин в космения фоликул, който с времето губи способността си да създава пигментното вещество. Преждевременното посивяване може да се дължи и на мощен стрес или здравословен проблем.

Какво може да създадем по въпроса

За страдание, мъчно може да противодействаме против процеса. Или най-малко към този момент науката не е измислила способ за това. Но пък козметичната промишленост предлага извънредно богат подбор, с помощта на който може да прикрием измененията, които времето предизвиква на косите ни.
 Снимка 564447
Косопад и изтъняване

Ежедневната загубата на косми е изцяло естествена и не е причина за терзание. Според Американския лицей по дерматология обикновено е да губим към 100 косъма дневно.

Въпреки това, хормоналните промени могат фрапантно да усилят тази численост. А това, което може да наруши хормоналния баланс е приемът на медикаменти, диета, хранене, артикули за грижа за косата, дефицит на витамини и минерали, както и прочувствени стресови фактори. Значение при дамите имат и положения като бременност или менопауза.

Какво може да направим по въпроса

За благополучие, във връзка с косопада, има повече неща, които може да предприемем. Освен козметиката и локалните процедури, може да се консултираме със експерт и даже да прибегнем до помощта на лазерната терапия. PRP инжекциите са друга постоянно срещана процедура в профилираните клиники.

И, въпреки всичко, трансплантацията на коса, от време на време е единственото решение на казуса. Може да звучи извънредно, само че е хубаво е, че в днешно време има и такава алтернатива.
 Снимка 564448
Промени в текстурата на косата и сухота

Дългите летни дни (особено тези, по този начин приятни, на плажа) без слънцезащитна козметика или шапка могат да ускорят освен стареенето на кожата, само че и на косата. Като прибавим към това и честото топлинно оформяне и химическата обработки като боядисване или трайно къдрене/изправяне - налице са задоволително фактори, които освен изсушават, само че и повреждат продължително косата.

Какво може да направим по въпроса

Поддържането на здрав скалп е от основно значение за попречване на измененията в текстурата на косата. За задачата може всекидневно да се употребява ексфолиант или серум, което да помогне поддържането на салдото на скалпа. Най-важна е хидратацията - без значение какъв е видът коса. От значение е да се подхрани кожата на главата, космените фоликули, а всичко това основава оптимални условия за напредък на косата и за нейния хубав външен тип, написа InStyle.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР