Единственото по-заплетено нещо от това да те обвинят в хакване

...
Единственото по-заплетено нещо от това да те обвинят в хакване
Коментари Харесай

Съдът не може да разбере какво иска прокуратурата за хакера с пръскачките Кристиян

Единственото по-заплетено нещо от това да те обвинят в хакване на пръскачките пред Народно събрание (които се оказаха аналогови и не се управляват от компютър), е когато същите опитат да те оневинят за хакването на пръскачките...

Така на смешка може да се опише ставащото към " извънредно рисковата " ОПГ (организирана незаконна група) от компания " ТАД груп ", която, несъмнено, бе упрекната в източването на данните на милиони българи от Национална агенция за приходите през юли 2019 г. (Историята с пръскачките бе странична, само че знакова, защото тогава наблюдаващата прокурорка от фамозната Спецпрокуратура разгласи, че с изключение на НАП са се канели да хакнат въпросните пръскачки, с цел да изпръскат гостите на Народното събрание по време на ръководството на ГЕРБ - бел. ред.)

Както е известно, въпросната ОПГ - а с цел да е ОПГ, трябват най-малко от трима членове - в началото включваше Иван Тодоров - притежател на " ТАД груп "  и комерсиалния директор като подбудители, плюс младия чиновник Кристиян Бойков - причинител. 

Следващата стъпка бе, че съвсем незабавно въпросният търговски шеф Георги Янков отпадна и " бандата "  остана двучленна - от Тодоров и Кристиян Бойков. Обвиненията - които апропо два пъти съдът не можа да разбере и връща на прокуратурата, бяха по извънредно сериозните членове от Глава първа на Наказателен кодекс за тероризъм чрез всяване на суматоха.

Така обаче преди дни стана ясно, че " проведената незаконна група "  явно остава едночленна - на 21 май т.г. прокуратурата е преквалифицирала и обвиняването против Кристиян полекия член просто за компютърно закононарушение. Това към този момент дава опция за съглашение (примерно, в случай че си упрекнат в тероризъм или като член на ОПГ - не може, бел. ред), и незабавно самото държавно обвиняване предложило 2500 лева санкция за Кристиян и да заплати разходи от 13 000 лева за направените експертизи.

А нощес Българска телеграфна агенция заяви, че прокуратурата, в деня преди плануваното правосъдно съвещание (споразуменията също се утвърждават от съд) е премислила и... отдръпва желанието си за съглашение. По наши данни заявката на държавното обвиняване е било напълно бланкетно: " оттегляме предложението, върнете си ни материалите по делото ".

Така през днешния ден арбитър Атанас Атанасов одобри, че има неизпълним разнобой и съглашението - даже да не беше оттеглено, не може да бъде утвърдено.

Казано просто - на 21 май прокуратурата преквалифицира действието, за което упреква Кристиян - нейно изконно право - и новото обвиняване към този момент е по член, който позволява съглашение.

Но то не може да бъде утвърдено, защото не излиза наяве какво става с другата роля, с която младият компютърджия попада в целия развой: на съизвършител на Иван Тодоров. Естествено - там си стоят сериозните обвинявания като да вземем за пример тероризъм, които, както казахме, не разрешават съглашение.

Определението е дефинитивно. Иначе казано - делото би трябвало да продължи по общия ред. То обаче към този момент два пъти беше връщано от СГС на прокуратурата поради долнокачествен обвинителен акт.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР