Единственото, което искаме, е да бъдем заедно в Европейския съюз.

...
Единственото, което искаме, е да бъдем заедно в Европейския съюз.
Коментари Харесай

Захариева в Скопие: За България името Република Северна Македония е приемливо

Единственото, което желаеме, е да бъдем дружно в Европейския съюз . Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева, която посети градския парк в Скопие, където се организира фестивалът One Love Tour 2018. На него вземат участие доста реализатори от България и Македония, съобщи БГНЕС.
За България името " Република Северна Македония " е задоволително . Ние първи ви признахме и признаваме Република Македония като цяло. За нас е значимо да няма териториални искания и това участва в нашия контракт , добави още българският външен министър.
Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика, сподели още посланик номер 1 на България. Договорът за другарство и добросъседство с Република Македония ни даде още по-голям подтик. Хората желаят да са дружно, желаят да творят дружно, желаят да вървят дружно към европейското бъдеще, сподели Захариева.
България желае Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз до края на месеца. Вече в действителност няма време и съм уверена, че след подписването на контракта сред Република Македония и Република Гърция на следващия ден от страна на двамата министри на външните работи в наличието на двамата министър председатели, в наличието на медиатора Хан и комисаря Могерини, на 26 юни в Съвета на Европейски Съюз, който председателстваме, Македония ще получи зелена светлина за договаряния, съобщи Екатерина Захариева.
Външният министър на Македония Никола Димитров сподели, че колкото по-големи са пречките, толкоз по-голяма ще е историческата победа . „ Не може да променим предишното, само че може да променим бъдещето”, разясни министърът. Той съобщи, че крайната дума ще е на хората, само че Македония би трябвало да извърви всички стъпки, с цел да стартира да върви по своя евроатлантически и европейски път.
Стана ясно, че българският външен министър няма да участва на подписването на съглашението сред Македония и Гърция , което ще се състои на следващия ден (17 юни) на Преспанското езеро на гръцка територия.

Припомняме, че съглашението за решение на разногласието сред Гърция и Македония вероятно ще даде на северната съседка на Гърция името " Република Северна Македония " и това ще разреши на страната да бъде призната в Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО. Атина дълго време отхвърляше всички оферти, включващи Македония, защото Гърция има северна провинция със същото име, която е била съществена част от империята на Александър Македонски, а това е фактор, с който гърците се гордеят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР