Единствено задържането под стража може да постигне целите на закона

...
Единствено задържането под стража може да постигне целите на закона
Коментари Харесай

Мъж ограби и преби жена на улицата в Добрич

Единствено задържането под стража може да реализира задачите на закона - до това умозаключение стигна Варненският апелативен съд, откакто прегледа жалбата на упрекнат в обир против ареста му.

Престъплението е било осъществено на 22 ноември в Добрич. Кемал Р. е притеглен като обвинен за това, че е лишил непозната дамска чанта с пари и персонални движимости от жена, като използвал мощ. Грабежът бил съпроводен с причиняване на междинна телесна щета на потърпевшата. Добричкият областен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение по отношение на 35-годишния мъж.

Адвокатът отхвърли като недоказана заплахата подзащитният му да извърши закононарушение или да се укрие. Според него, първата инстанция не е взела поради непрекъснатия адрес и чистото правосъдно минало на Кемал. Прокурорът подчертава на метода на осъществяване на действието – измежду бял ден в центъра на Добрич, с проявена смелост, с потребление на несъразмерна мощ против стара жена.

Апелативният съд съобрази, че против мъжа е повдигнато обвиняване за тежко съзнателно закононарушение. И в този правосъден състав се образува основателно съмнение, че обвиненият е причинител на действието. За да оцени заплахата от осъществяване на закононарушение или укриване, актуалната инстанция регистрира градацията в незаконното държание на Кемал Р. Налага се единственият вероятен извод, че той е персона с висока социална заплаха и с упорита податливост към осъществяване на закононарушение - освен срещу собствеността, само че и срещу личността. За това приказва нанесената междинна телесна щета. Обстоятелствата, посочени от прокурора - за осъществен дръзновен обир в светлата част на денонощието, в централната част на града, във връзка с стара жена не може да не бъдат оценени при преценката на мярката за неотклонение. Ето за какво въззивната инстанция смята, че има заплаха при по-лека мярка за неотклонение обвиненият да извърши закононарушение.

Определението, с което въззивната инстанция удостовери правосъдния акт на Добричкия областен съд, е дефинитивно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР