Единствено софтуерът на машините ще трябва в рамките на три

...
Единствено софтуерът на машините ще трябва в рамките на три
Коментари Харесай

19 партии, 2 местни и 4 национални коалиции се регистрираха в ОИК-Бургас, очаква ни шарен ОбС

Единствено софтуерът на машините ще би трябвало в границите на три дни да се препрограмира за съответния тип избори.

Председателят на Общинската изборна комисия в Бургас Фани Семерджиева пред Флагман.бг за подготовката за вота на 29 октомври.

- Г-жо Семержиева, завърши регистрацията за локалните избори – какъв брой са партиите и обединенията, които ще вземат участие в община Бургас?

- До 17 часа през вчерашния ден, когато беше крайният период, се записаха 19 партии, 2 локални обединения, 4 обединения, регистрирани на национално равнище, и 4 инициативни комитета за издигане на самостоятелни претенденти в селата Твърдица, Маринка, Драганово и един самостоятелен претендент за община Бургас.

От през днешния ден стартира регистрацията на кандидатските листи за кметове, кметове на общини и общински съветници, като срокът е 26 септември до 17 часа. Очакваме всички претенденти. Ако някой има усложнения, постоянно може да се обърне към нас за информация по какъв начин да си оформи документите. Очакваме и подписките, които се събират от инициативните комитети. Знаете, че подписите подлежат на инспекция и мощно се надявам всички да са на действителни хора, да са с непрекъснати адреси в кметствата или в общината, откъдето се издигат претенденти. Това е императивно условие на закона – единствено хора с непрекъснати адреси могат да се подписват за издигането на претенденти от инициативни комитети. Срокът за внасяне на подписките също е 26 септември.

- Имаме ли отказани регистрации?

- Не. Мисля, че културата на партиите и обединенията в общината е на много положително равнище, всички са си подготвили изрядно документите. Единични са случаите, в които се постановяваше да дадем къси инструкции, само че нередностите бяха отстранявани в период и не се стигна до отводи за регистрация.

- Сравнение с минали избори по-малко или повече са записаните партии и обединения?

- Лично аз не съм взела участие в избори за общински съветници в община Бургас, тъй че не мога да направя съпоставяне. Елка Стоянова и Михаил Хаджиянев до момента са били ръководители на Общинската изборна комисия, само че при регистрация от 59 партии и 9 обединения на централно равнище чакахме, че при нас работата също ще е много повече. Вероятно множеството от партиите са се коалирали и по тази причина за Бургас се регистрираха 19 партии

- Има ли изясненост по кое време ще бъде балотажът, имаше предложение в ЦИК да е 14 дни след първия тур, за по-добра организация?

- Доколкото ми е известно, това би трябвало да се вкара с промени в Изборния кодекс. Не виждам по какъв начин би могло да се случи – няма време, сега не се и разисква да бъде продължен срокът. И по този начин да остане – 7-дневен, за нас няма да е проблем. Единствено софтуерът на машините ще би трябвало в границите на три дни да се препрограмира за съответния тип избори.

- Има ли единодушие сред парламентарно показаните партии за членовете на СИК-овете?

- Днес са консултациите в Община Бургас и се надяваме да протекат обикновено и партиите да се спогодят. Назначаването на СИК-овете е извънредно тежка работа за нас като комисия. До последния ден и час правим непрестанно промени в СИК-овете. Ако не се схванат парламентарно показаните партии, на нас се пада цялата тежест да назначим СИК-овете. Не, че няма да се оправим, само че това основава спомагателна работа за така и така извънредно дребната Общинска изборна комисия. Ние сме 13 души на 340 секции. Няма друга такава комисия, която да дава отговор за толкоз доста секции в подобен размер – 13 души.

- Какви ще бъдат хонорарите за членовете на СИК, имаме ли изясненост?

- Този път считам, че възнагражденията са прилични. За нас е радващо, че има планувано заплащане от 40 лв. за присъединяване в образование и се надяваме, че този веществен тласък ще накара хората да дойдат и доста деликатно да слушат това, което ние им обясняваме. Традиционно и по време на парламентарни и общински избори ние вършим най-малко пет образования в община Бургас. За нас е доста значимо какво ще свършат СИК-овете, с цел да можем ние да работим на база на техните протоколи. Има планувано възнаграждение за тези, които ще дойдат да предават документите, 15 лева са отпуснати за съботния ден, когато ще одобряват документите и ще подреждат залите. За ръководител на СИК, който е взел участие във всички интензивности – образования, предаване на документи и нареждане на залата, възнаграждението е 344 лева, което е напълно обичайно. За членовете е към 250 лева

- В какъв брой обитаеми места ще избираме кмет на кметство?

- В девет обитаеми места. Това са Българово, Брястовец, Димчево, Драганово, Извор, Изворище, Маринка, Равнец и Твърдица. В селата ще се гласоподава с три бюлетини, мощно се надявам хората да се оправят с протоколите. Две от селата, които на предни избори са били с избор на кметове на кметства, са отпаднали заради понижаване на популацията им под 100 гласоподаватели.

- Каква беше общинската изборна квота на предходни избори и очаквате ли сега да падне фрапантно заради изборната интензивност, което да докара до доста по-шарен Общински съвет в Бургас?

- Общинският съвет при всички положения ще е пъстър. Тази година не сме изчислявали към момента квотата, само че при всички положения преференциите ще окажат огромно въздействие за подредбата на локалния парламеннт. Мисля, че ще има много претенденти за общински съветници, които обичайно са с много преференции, тъй че ще забележим. 

- Наследихте сносно проведена ОИК от господин Михаил Хаджиянев, смятате ли, че ще се справите с сложната задача на ръководител след него?

- Тази организация ще бъде съхранена при всички положения. Добрите практики би трябвало да се не престават. РИК и ОИК постоянно се оправят отлично със отговорностите си в цяла България, а сме най-големият МИР. Всичко по приемане на изборните резултати е доста добре стиковано с Община Бургас и с „ Информационно обслужване “, тъй че там няма да вършим никакви промени. Надявам се и този път да приключим чудесно, както е било постоянно.

С господин Хаджиянев работихме дружно четири подред избора и считам, че съм добре готова за всичко, което би трябвало да бъде свършено от Общинската изборна комисия.

Изключително сме признателни и за логистичната поддръжка, която получаваме от Община Бургас, както и за общителното домакинство на Областна администрация и за тяхната цялостна поддръжка. Благодарим на регионалния шеф Пламен Янев. Комфортът на ОИК е от извънредно значение, тъй като имаме значителен размер от работа, която би трябвало да приключим.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР