Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника

...
Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника
Коментари Харесай

Убитият сержант бил само със стоппатрони, трафикантите дебнели патрула в засада и стреляли на месо

Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника на Министерство на вътрешните работи граничен служител на реда Петър Бъчваров. Това негови сътрудници, поискали анонимност.

„ Срещу трафиканти и мигранти сме единствено със стоппатрони, а и нямаме право да стреляме към непозната територия. Гледаме да си пазим повече живота, не границата “, признаха униформените, които са вбесени на цялото управление на Министерство на вътрешните работи поради думите им по калпавата организация по защита на границата.

„ То даже не е защита, а публично е наблюдаване на границата и нямаме право да използваме оръжие. Това, което ви разправят началниците, са цялостни нелепости, тъй като ние сме тук и знаем защо става въпрос “, оплакаха се униформените. „ Раздали са ни тези остарели револвери и се регистрира активност, а когато стане проблем и се стигне до подобен трагичен случай, никой не желае да поеме отговорност “, разясниха още момчетата, пазещи браздата с Турция.

„ Твърде рисковано е, трафикантите познават съвършено региона, тук има десетки черни пътища. Пращат момчета от полицията, които не са готови, не познават терена и няма по какъв начин да са ни потребни. Местните, които сме в Гранична полиция, сме прекомерно малко за този периметър “, оплака се различен от граничните служители на реда, който изясни, че има 17 години работа в системата и все е бил на границата.

Лов

По информация на „ Телеграф “ сержант Петър Бъчваров и сътрудника му от Министерството на защитата повече от 30 минути са дебнели нарушителите като на лов. Мигрантите и техният трафикант са се готвили да влязат от Турция в България през една от дупките в оградата, която се намира на метри от 242-ра гранична пирамида. Това е на към 4 км от центъра на пустото село Голям Дервент, в което единствено по документи се водят, че живеят 30 души, само че действително няма повече от трима.

„ Всеки ден се минава отсам, напряко непрекъснато се прескача границата и не престават. Директно си идват с коли и си ги извозват “, призна пред „ Телеграф “ кметският наместник на Голям Дервент Иван Франсъзов. „ Повечето са млади момчета и деца. От служителите на реда знам, че са главно от Афганистан и Сирия “, добави Франсъзов.

Фенер

В нощта на случая малко след 20.30 часа мигрантите, водени от техните трафиканти, са тръгнали да влизат през дупката под прикритието на тъмнината. Сержант Бъчваров и сътрудника му от МО са реагирали мигновено.

Граничният служител на реда е насочил фенер към дупката в оградата. Запалили са и фар от джипа, с който са дебнели в засада. В този миг изненадващо за тях от групата бежанци някой открива пукотевица.

„ Стреляли са на месо, доколкото разбрах, сътрудника е улучен в главата, а военният е съумял да се прикрие зад джипа. По него има близо 20 изстрела. Целта сигурно е била да не ги оставят живи “, разяснява пред „ Телеграф “ чиновник на Гранична полиция от Елхово.

На мястото при огледа са открити сред 12 и 15 гилзи, разкриха източници на „ Телеграф “. Тепърва се обяснява с какво оръжие е стреляно. Има подозрение, че е самоделка. Граничните служители на реда разкриха още, че убитият им колета и военният не са имали радиостанция. „ Използвали са телефоните си, с цел да се свържат. Писали са по Вайбър, с цел да оповестят за нападението “, възмущават се униформените в Елхово.

Местните униформени потвърдиха още, че бежанският напън е голям, непрекъснато намират пробойни в оградата, постоянно има зарязани стълби, с които са я преодолявали, скъсани мрежи, както и голям брой захвърлени облекла, обувки и други такъми на бежанците.

Според граничните служители на реда доста е допустимо сътрудника им да е разпознал трафиканта в тъмното и по тази причина да е погубен. „ Вероятно е локален, те се познават и да не го издаде “, призна млад чиновник на реда, който е от 7 години на границата в региона. Военният, който е оживял, се е крил в джипа близо 2 часа и не е имал опция да излезе.

При всеки опит да реалокира колата или да слезе от нея е проехтявала пукотевица. За случая се е схванало след повече от 2 часа, а към среднощ в Голям Дервент са се изсипали проверяващи и полиция, разкриха още източници на „ Телеграф “. По думите им цяла нощ са обхождали региона. Има подозрения, че причинителят на закононарушението е локален трафикант, който неотдавна е имал повдигнато обвиняване за каналджийство.

Застава " Жупел " тъне в съсипия

Намиращата се най-близо до лобното място на граничния служител на реда Петър Бъчваров застава на в миналото славните Гранични войски - 4-та застава „ Жупел “, тъне в съсипия.

Масивната постройка е без порти и прозорци, с подкопани основи и продънен покрив. Изоставена е преди повече от 20 години. За последно в нея са служили граничари от 6-и граничен отряд. Сега мястото маркира единствено региона на остарелия кльон и портала, зад който против всеки дръзнал да премине без разрешение в миналото е било разрешено да се стреля на месо.

Сватба не дочакахме, вършим заравяне

Цяло Елхово потъна в тъга след новината за нещастието с младия граничен служител на реда Петър Бъчваров. 32-годишният мъж стягал женитба незабавно след Нова година. Събирал пари, с цел да я направи. Искал да остане да живее в 14-хилядния граничен град, в който отраснал. Това описаха локалните поданици пред „ Телеграф “.

Хората не могат да повярват, че младият и сияен техен съгражданин към този момент не е сред живите. Повечето локални го познават, защото произлиза от уважавано семейство.

Почтен

Баща му е дълготраен служител на реда, който преди няколко години се е пенсионирал. „ Беше шеф на ръководството в Елхово, преди този момент е служил в Гранични войски. Много почтен и честен човек, възпита по този начин й сина си - да милее и да брани България “, разяснява гражданин на града пред „ Телеграф “. Младият граничен служител на реда бил доста доблестен и учтив, знаел езици, само че все пак предпочел да остане в града.
„ Възпитан е добре от татко си, а и от майка си. Тя беше начална учителка “, изясни различен локален. Неотдавна Петър се задомил. Заживял с приятелката си на фамилни начала. Искали да се оженят и да имат деца.

„ Недоимъкът го принуди да изчака, само че приготвяше женитба “, разкриха още хората. „ Сега какво стана, поради безхаберието на политиците дадохме курбан едно младо момче. Момче, пред което беше бъдещето. Така умират децата на България, това е жалкото “, просълзи се стара колежка на граничния служител на реда, която идваше на работа в бившето отделение 56 480 на Гранични войски, превърнато през днешния ден в районна конструкция на Гранична полиция.

Пример

По образеца на татко си Димитър преди 8 години младежът влезнал в системата на Министерство на вътрешните работи. Още през цялото време изявил предпочитание да е на границата, която познавал доста добре от дребен. Много бързо посочил своите качества като граничен служител на реда и бил високо оценен от началниците си.

„ Беше дружно с мен в школата. Не мога да допускам, че към този момент не е измежду нас. Не мога да разясня нищо повече. Това не трябваше да се случва “, съобщи пред „ Телеграф “ негов непосредствен другар, който беше на поста си на границата в региона на село Голям Дервент, където часове по-рано от упор през оградата с Турция бе убит сътрудника му.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР