Единствено Русия разполага със знания как да се създаде това

...
Единствено Русия разполага със знания как да се създаде това
Коментари Харесай

Само Русия може да произведе "Новичок", според един от създателите на оръжието

Единствено Русия разполага със познания по какъв начин да се сътвори това вещество, съобщи химикът Вил Мирзаянов, който е взел участие в създаването на бойното отровно вещество " Новичок " с което беше атакуван на 4 март в Солсбъри двойният сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия. То не влиза в конвенцията за възбрана на химическите оръжия, за останалия свят не съществува, сподели Мирзаянов пред Би Ти Ви.

Постоянният представител на Русия в Европейски Съюз Владимир Чижов съобщи по-рано в изявление за Би Би Си, че веществото може да е пристигнало от английска лаборатория. Той твърди, че Русия не разполага със ресурси от химически оръжия и не стои зад отравянето на Скрипал и щерка му Юлия. В събота представителят на съветското външно министерство Мария Захаров упрекна пет страни, че може да са източник на нервно-паралитичното вещество. Пред държавния канал " Россия 24 " тя сподели, че в случай че не е създадено във Англия, веществото от групата " новичок " идва от Чехия, Словакия, Швеция или Съединени американски щати.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън отовори пред Би Би Си, че Русия скрито е складирала ресурси от нервнопаралитичното вещество и е проучвала по какъв начин сходни оръжия биха могли да се употребяват при убийства. " Разполагаме с доказателства за интервала от последните 10 години, че Русия освен е проучвала използването на нервнопаралитични субстанции за убийства, само че и е произвеждала и складирала " Новичок ", сподели Джонсън.

" Когато това вещество попада върху гола повърхнина, стартира миоза, стесняват се зениците Това е първият симптом, даже и при минимални дози ", разказа провалите от бойната отрова Мирзаянов. Той описа за негов сътрудник, който е потърпевш по време на работа и макар, че е взел антидот е умрял след 5 години. Сигурно няма да могат да се възстановят първите отишли на мястото в Англия, допусна Мирзаянов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (37)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР