Единствено Македония е в състояние да изпълни всички критерии за

...
Единствено Македония е в състояние да изпълни всички критерии за
Коментари Харесай

Само Македония ще отговаря на условията за членство в ЕС до 2023-та


Единствено Македония е в положение да извърши всички критерии за участие в Европейски Съюз преди 2023-та година.

Това демонстрира изследване за еврошансовете на страни от Западните Балкани, осъществено от проф. Тина Фрайбург от университета в Санкт Гален в Швейцария. Изследването е оповестено в портала "EurActiv" и немския вестник "Tagesspiegel".

Целта на проучването бе да се дефинират възможностите на Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, а също на Турция да се причислят към Европейски Съюз преди 2050 година. Това би било допустимо, единствено откакто се извърши обстоен лист от критерии и законодателството на Европейски Съюз се ползва в националното законодателство. Списъкът обгръща всички браншове - от правосъдните промени до транспортната и енергийната политика.

Според изследването Македония е единствената страна, която може да извърши критериите преди 2023 година, до момента в който Сърбия и Турция могат да го създадат в средата на 30-те години.

Що се отнася до Албания и Босна и Херцеговина, те биха могли да се надяват да изпълнят всички критерии преди 2050 година.

Тина Фрайбург показа, че нейната работа изключва политическия аспект на проблематиката – мораториумът на Еврокомисията върху разширението, неустойчивостта в Турция, политическите проблеми в страни като Босна или блокирането на напредъка на Македония от Гърция поради разногласието за името.

Проучването не обгръща Черна гора и Косово заради липса на задоволителни данни, с цел да се направи обектива оценка. Фрайбург обаче счита, че Черна гора може да бъде съпоставена с Македония "защото има сходни характеристики" и затова тя би могла да отговори по-бързо на условията на Европейски Съюз.

Изследването стига до извода, че разширението се дължи основно на напредъка и дейностите на страната кандидатка, а не на "експанзивната" политика на Брюксел. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР